Nederlanders moeten Chinese kleuters wereldkampioen voetbal maken

Het is geen groot geheim dat veel Chinese sporters al vanaf zeer jonge leeftijd keihard getraind worden om later mogelijk tot de internationale top te behoren en het moederland medailles te bezorgen. Zo gaat het nu ook met voetbal, wat sinds kort een verplicht vak is geworden op Chinese scholen. 

Het uiteindelijke plan van China is om tot de wereldtop te behoren in het voetbal, met de wereldtitel in 2030 als bekroning. Een fikse uitdaging, want alleen in 2002 haalde Longhzi DuiTeam Draak - het WK. Echt soepel ging dat niet, want Costa Rica, Turkije en Brazilië bleken allemaal te sterk. Nu wordt het echter groots aangepakt en worden 45 Nederlandse trainers geïmporteerd, onder leiding van de bekende René Meulensteen. 

De 26-jarige Maarten Tervoort is één van die trainers en kwam enigszins bij toeval binnen het project terecht. Met drie bachelors en twee masters binnen de psychologie studeerde hij af aan de Universiteit van Amsterdam, de stad waar hij wilde gaan solliciteren. Een vriend bracht hem op de hoogte van een opvallende vacature van een uitzendbureau: voetbaltrainer in China. "Het leek onwerkelijk, maar het klonk wel leuk en dus probeerde ik het maar en kwam ik in de procedure terecht", verteld Tervoort.

Die procedure bestond onder meer uit een lang telefoongesprek, een antecedentenonderzoek, een persoonlijk interview met de Chinese projectleider en uiteraard het opsturen van cv en motivatie. Tervoort mocht in Papendal laten zien wat hij kon, door les te geven aan een groep vanuit China ingevlogen kinderen. "Begin september viel ik bij die ronde af, maar een maandje later werd ik toch weer gebeld met de vraag of ik nog interesse had." Dat Tervoort geen trainersdiploma heeft is niet erg, hij voldoet wel aan de overige eisen. Zo werd natuurlijk een goede beheersing van het Engels gevraagd, moet hij de sport goed over kunnen brengen en het hebben van veel voetbalervaring was toch ook wel een pré.

De Chinese voetbaldames doen het een stuk beter dan de mannen en haalden dit jaar voor de zesde keer in zes deelnames de kwartfinales van het WK (Foto: Getty)

Tervoort en zijn collega's moeten de kleuters van een jaar of vijf gaan opleiden via de Meulensteenmethode. Die methode verbindt aan elke leeftijdscategorie een leerdoel, wat de kinderen een beheersing van de basisbeginselen bij moet brengen. Ook moeten de trainers de talenten scouten en voor hen een naschoolse competitie opzetten. De voetbalervaring van Tervoort bestaat uit veertien jaar bij HSV Heiloo, waar hij tot zijn 20e speelde. Vooralsnog vertrekt hij volgende maand voor een jaar naar China, maar afhankelijk van hoe het project loopt kan dat nog verlengd worden.

Als alles volgend plan verloopt komen elk jaar twee lichtingen Nederlandse trainers naar China, volledig gefinancierd door de Chinese overheid. "President Xi Jinping is voetbalfan en wil de sport stimuleren. Meulensteen is vooral gekozen vanwege zijn bijzonder goede reputatie als het gaat om het opleiden van jonge voetballers", zegt Tervoort over de trainer die jarenlang bij Manchester United actief was. Zelf heeft hij vertrouwen in een goede afloop: "Vijfjarige jongens kunnen we opleiden tot goede voetballers, daar ben ik van overtuigd. Wereldkampioen worden heeft natuurlijk ook met geluk te maken, maar ik kan het niet uitsluiten", zegt Tervoort.