Geen winstuitkering meer uit 'heroïnefabriek' Slotervaart Ziekenhuis

Winst die het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam maakt met de productie van medicinale heroïne, wordt sinds 2012 niet meer uitgekeerd. Er is twee keer dividend uitbetaald, maar daarmee is gestopt op aandringen van het ministerie van Volksgezondheid waarvoor de drugs worden geproduceerd.

Dat schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS vrijdag aan de Kamer. Eerder deze maand ontstond ophef over de kwestie nadat in een boek was gemeld dat het ziekenhuis grote winst zou maken op de productie van heroïne en dit stil zou hebben gehouden.

"De suggestie dat het Slotervaart Ziekenhuis winst heeft gemaakt met de productie van medicinale heroïne en deze zou hebben uitgekeerd, geeft een vertekend beeld", aldus de bewindslieden.

Junks
Het ziekenhuis doet sinds 1998 mee aan een wetenschappelijk programma met bemoedigende resultaten, om junks in een gecontroleerde omgeving van heroïne te voorzien. Het gaat om ernstig verslaafden bij wie andere behandelingen zinloos bleken. 

Het idee erachter is dat veel van de problemen waarmee junks kampen en die ze veroorzaken, niet zozeer worden veroorzaakt door de drugs zelf, maar eerder door alles eromheen: met name de prijs van het spul en de continue noodzaak te moeten 'scoren'.

De commissie die de productie regelde kreeg voor de fabricage subsidie van het ministerie. Voor het maken van de heroïne - feitelijk een soort veredelde morfine - werd echter niet of nauwelijks minder betaald dan de 'straatwaarde'.

'Geen winstuitkering van heroïne Slotervaart'
Geen winstuitkering meer uit 'heroïnefabriek' Slotervaart Ziekenhuis (Foto: ANP)