Geen gijzelaars meer in Malinees hotel

De radicale islamitische beweging al-Mourabitoun heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval vrijdag op een hotel in de Malinese hoofdstad Bamako. De groep is gelieerd aan terreurbewegeing al-Qaeda en komt uit het noorden van Mali.

De beweging wordt vooral gevormd door Toearegs en Arabieren. De groep houdt tientallen mensen vast in het Radisson Blu hotel. Door de aanval kwamen aanvankelijk zeker drie mensen om, later liep dit op. Aan het einde van de middag waren er geen gijzelaars meer in handen van de groep.

'Heftig geweervuur'
Getuigen meldden rond het middaguur hevig geweervuur in het aangevallen hotel in de Malinese hoofdstad Bamako. Speciale troepen zijn toen het hotel in gegaan waar de aanvallers nog tientallen mensen zouden vasthouden.

Bij de gijzeling in het hotel in Mali waren rond 13.00 uur vrijdagmiddag tachtig van de ongeveer 170 gijzelaars bevrijd. Er zijn onder anderen mensen vrijgelaten die verzen uit de Koran konden citeren.

Koenders
De Nederlandse ambassade in Mali heeft aan alle Nederlanders die, voor zover bekend, in het land zijn een sms gestuurd om ze te waarschuwen voor de veiligheidssituatie. Dat liet minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken weten.

De gijzeling laat volgens de minister zien dat het gevaar van terreur niet alleen speelt in Frankrijk maar ook in deze landen. Koenders was eerder zelf VN-gezant en hoofd van de VN-missie in Mali.

Update 17.18 uur
De aanvallers hebben niet langer gijzelaars in handen, zo maakte de Malinese regering aan het eind van de middag bekend.

De terreuractie heeft volgens diverse media zeker achttien mensen het leven gekost. Onduidelijk is of dat allemaal gijzelaars waren. Volgens CNN is er in ieder geval een Fransman onder de doden, en zijn twee gijzelnemers omgebracht.

Frankrijk had op verzoek van Mali speciale eenheden naar de hoofdstad Bamako gestuurd. De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian maakte bekend dat de speciale eenheid vrijdagmiddag aankwam bij het hotel waar tientallen mensen worden vastgehouden. Hij vertelde niet hoe groot de eenheid is. Frankrijk heeft ongeveer 250 tot 300 speciale eenheden in de regio. De VS heeft de Franse eenheden naar verluidt ondersteund.

Radicale al-Mourabitoun eist hotelaanval op
Radicale al-Mourabitoun eist hotelaanval op (Foto: ANP)