Bulgaarse gewichtheffers: 'Half miljoen betalen of Olympische Spelen missen'

De Bulgaarse gewichtheffers hebben een lastige situatie te pakken: vanwege het positief testen op doping van maar liefst elf leden van de ploeg dreigen ze nu de Olympische Spelen van Rio de Janeiro volgend jaar te moeten missen. In april trok de ploeg zich al terug van het EK, nadat elf van de twaalf ingeschreven gewichtheffers een positief plasje inleverden. De enige die niet positief testte was tijdens de controle tijdelijk niet op het trainingskamp aanwezig.

De wereldgewichthefbond IWF heeft nu bekendgemaakt dat Bulgarije is uitgesloten van deelname aan de Spelen volgend jaar. Daar zit echter nog wel een mogelijkheid aan vast om het te voorkomen. De Bulgaarse bond kreeg enkele dagen geleden een brief van IWF waarin stond dat men een half miljoen dollar moest betalen om de schorsing te voorkomen en mee te mogen doen aan internationale wedstrijden, waaronder de Spelen. Het 'smeergeld' is geen ongewone zaak in het gewichtheffen: vorig jaar nog betaalde Azerbaijan hetzelfde bedrag om alsnog mee te mogen doen aan het WK, nadat alle veertien door hen gewonnen EK-medailles 'besmet' bleken. 

Er lijkt overigens weinig hoop te zijn voor de Bulgaarse gewichtheffers. Het ministerie van sport liet maanden geleden al weten absoluut geen cent bij te dragen aan het betalen van het smeergeld de boete. Aangezien de gewichthefbond van Bulgarije geen andere inkomsten heeft is men dringend op zoek naar sponsoren, een gezien de omstandigheden vrij lastige missie. Wel is het zo dat de schorsing pas dertig dagen na het ontvangen van de brief van IWF in zal gaan, waardoor de Bulgaren alsnog mee mogen doen aan het WK dat vrijdag in Houston begint. Er zijn donderdagochtend dan ook in allerijl vijf gewichtheffers richting de VS gestuurd, waaronder een jongen van 16 jaar, maar geen van hen lijkt ook maar van enigszins medaillewaardig niveau te zijn.