Zonder Belastingplan 4 mln foute aanslagen

Als het Belastingplan van het kabinet niet doorgaat, leidt dat tot ongeveer 4 miljoen onjuiste voorlopige aanslagen over de inkomstenbelasting 2016. Dat kan betekenen dat miljoenen Nederlanders in 2017 bij moeten betalen over 2016.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft dat woensdag net voor de stemmingen over zijn plan aan de Tweede Kamer geschreven.

Als het Belastingplan niet doorgaat, gaat ook de lastenverlichting van 5 miljard euro niet door. De Belastingdienst heeft wel met het in september gepresenteerde plan gerekend voor de voorlopige aanslag voor volgend jaar. Die aanslagen worden volgende week verstuurd met de percentages en bedragen uit het Belastingplan van Prinsjesdag. Een automatische tussentijdse correctie is niet mogelijk, aldus Wiebes.

Onjuiste aanslagen
Als het plan niet doorgaat, wat half december moet blijken, zijn die 4 miljoen aanslagen dus onjuist. Mensen krijgen dan in 2016 meer terug van de Belastingdienst of betalen over dat jaar minder dan moet. Dat moet dan in 2017 worden verrekend.

Mensen kunnen daarop anticiperend wel begin volgend jaar zelf hun aanslag aanpassen. In de praktijk doen echter maar weinig mensen dat.

Loonbelasting die in de eerste maanden van 2016 te weinig wordt geheven, zal waar mogelijk in de rest van volgend jaar al worden ingehaald. Dat betekent dat werknemers vanaf april 2016 - zoals Wiebes het uitdrukt - "een negatief loonstrookjeseffect kunnen ervaren".

Zonder Belastingplan 4 mln foute aanslagen
Zonder Belastingplan 4 mln foute aanslagen (Foto: ANP)