Oudste olympiër ter wereld (103) overleden

Voormalig atleet Guo Jie is overleden, zo melden Chinese media maandag. De Chinees was met zijn ruim 103 jaar voor zover bekend de oudste nog levende olympiër ter wereld. Guo deed in 1936 op de Olympische Spelen in Berlijn mee bij het discuswerpen. De South China Morning Post publiceerde een foto van Guo in 1936 en 'nu'.

Guo werd op 16 januari 1912 geboren in Dalian en was op school al een getalenteerde sporter: hij blonk uit in onder meer basketbal, voetbal en verschillende atletiekonderdelen. Zijn specialiteit was het discuswerpen, waarin hij in 1935 kampioen werd op de Chinese Nationale Spelen. Tijdens de nationale kwalificatiewedstrijden gooide hij de discus naar een Chinees record van 41,07 meter, waardoor hij deel uit mocht maken van het eerste volledige Chinese team ooit op de Spelen. Geld was er niet, dus atleten als Guo moesten het wel zonder coach of trainingsvoorzieningen doen. In Hitler's Berlijn haalde hij de finale niet, maar met 41,13 meter brak hij zijn record wel nog een keer. "Mijn olympische droom heeft ongeveer twee uur geduurd", zei Guo er later over.

Na de Spelen vertrok Guo naar Japan om landbouwkunde- en techniek te studeren aan de universiteit van Tokyo, waar hij in 1942 afstudeerde. Hij gaf vervolgens les aan de universiteit van Beijing en kwam in de jaren daarna terecht in Xi'an, waar hij als landbouwkundig bestuurder moest werken. In Xi'an werd hij professor aan de 'Universiteit der Lichamelijke Opvoeding' en op zijn 80e begon hij nog een studie naar de gezondheid en sportieve bezigheden van de ouderen in Xi'an. Het geheim achter zijn lange leven lag naar eigen zeggen in het regelmatig blijven bewegen en zijn wetenschappelijke kennis over de gezondheid van ouderen. In 2008 droeg Guo de olympische vlam door Xi'an tijdens de tocht van de vlam richting Beijing, waar de Spelen dat jaar gehouden werden.

Voor zover bekend is de Zweedse schoonspringster Ingeborg Sjöqvist met haar 103 jaar en 211 dagen nu de oudste nog levende olympiër. Zij deed zowel in 1932 als in 1936 mee aan de Olympische Spelen. De wederom voor zover bekend enige overlevende van de Spelen van Amsterdam in 1928, Carla Marangoni, werd enkele dagen geleden nog 100 jaar. Over haar valt in onze special meer te lezen.