Rusland geschorst, maar Rus wint internationale marathon

De Russische hardloper Victor Ugarov heeft zondag de eerste editie van de marathon van het Japanse Kanazawa gewonnen. Op zich niet opmerkelijk, ware het niet dat juist twee dagen daarvoor de Russische atletiekbond geschorst is door wereldatletiekbond IAAF. 

Het gevolg van de schorsing is dat Russische atleten aan geen enkele wedstrijd mee mogen doen die zich aan de regels van de IAAF houdt, iets wat voor de marathon van Kanazawa volgens de organisatie het geval is. Ugarov had dus helemaal niet mee mogen doen en Rusland lijkt zo binnen twee dagen de schorsing al te hebben geschonden. De eveneens Russische Tatyana Arkhipova werd, ook in Japan, vanwege de schorsing wél geweerd van de marathon van Saitama.

Ugarov kwam na 2:17.19 uur als winnaar over de streep. Het betekende een nieuw persoonlijk record voor de atleet die zijn vierde marathon liep. Hij is overigens afkomstig uit Irkutsk, 'toevallig' een zusterstad van het Japanse Kanazawa. Wereldatletiekbond IAAF zou op de hoogte zijn van de deelname van Ugarov, maar of er sancties volgen is nog niet bekend. Aan de internationale marathon deden bijna twaalfduizend lopers mee.