UEFA: "EK 2016 gewoon in Frankrijk"

Het Europees kampioenschap voetbal wordt volgend jaar gewoon volgens plan in Frankrijk gehouden. "De loting gaat gewoon door op 12 december in het Palais des Congres in Parijs en het eindtoernooi wordt in Frankrijk gespeeld van 10 juni tot en met 10 juli", meldde de Europese voetbalbond UEFA maandag.

De UEFA voelde zich genoodzaakt met een verklaring te komen vanwege de aanslagen in Parijs van afgelopen vrijdag. Daarbij kwamen 129 mensen om het leven. "Veiligheid en beveiliging staan centraal in onze plannen voor de organisatie", voegde de UEFA daar nog aan toe. "Hoewel er geen reden is om aan te nemen dat EURO 2016 het doel van aanvallen zal zijn, is er vanaf het begin al rekening gehouden met de dreiging van terroristische aanslagen."

"We werken al drie jaar samen met alle relevante autoriteiten om een mechanisme te ontwikkelen dat de veiligheid van het toernooi kan waarborgen. We hebben er vertrouwen in dat de noodzakelijke stappen zullen worden genomen om te zorgen dat dat voor alle betrokkenen zal gelden."

Jacques Lambert, het hoofd van het organiserend comité, had zaterdag al laten weten dat het toernooi niet moet wijken voor terroristen. "Je afvragen of EURO 2016 moet worden afgeblazen is precies wat de terroristen willen", zei hij toen. Wel had hij laten weten dat het dreigingsniveau was opgeschaald.

UEFA: EK 2016 gewoon in Frankrijk
UEFA: EK 2016 gewoon in Frankrijk (Foto: ANP)