Hongarije naar EK ten koste van Noorwegen

Hongarije mag zich officieel deelnemer van het EK 2016 in Frankrijk noemen. De Hongaren wonnen zondagavond met 2-1 van Noorwegen, nadat het uit al met 0-1 had gewonnen.

Voor Nederland moet het pijnlijk zijn. Hongarije verloor op 11 oktober 2013 nog met 8-1 van Oranje in de WK-kwalificatiereeks voor het WK in 2014 in Brazilië, nu is de ploeg verzekerd van deelname aan het EK. En Nederland speelt daar komende zomer niet.

Na de 0-1 zege in Noorwegen dankzij een doelpunt van László Kleinheisler en daarmee hadden de Hongaren een prima uitgangspositie voor de return in eigen land. Al na veertien minuten spelen veerde het publiek op toen Tamás Priskin op aangeven van Tamas Kadar de 1-0 voor zijn rekening nam.

Noorwegen moest daarna wel komen, maar kon niet echt een vuist maken. Althans, niet in het maken van doelpunten. De wedstrijd liep al bijna ten einde, toen er nog een spannende slotfase volgde. Zeven minuten voor tijd waande Hongarije zich helemaal op het EK, toen doelman Nyland een eigen doelpunt maakte.

De AZ-middenvelder Markus Henriksen er niet veel later 2-1 van maakte, leek het nog even erg spannend te gaan worden. De achterstand van Noorwegen was echter te groot om nog te kunnen overbruggen. Hongarije plaatst zich zodoende voor het EK in Frankrijk.