'Aankoopbeleid De Boer en Overmars grossiert in miskopen'

Het aankoopbeleid van Ajax is een farce. Dat concludeert Tscheu La Ling in zijn vrijdag via telesport.nl uitgelekte rapport over de werkwijze van het technisch hart bij de voetbalclub. Ajax grossiert in miskopen en weet alleen winst te maken op verkopen uit de eigen jeugd.

Ling bekeek de aan- en verkopen bij Ajax sinds het aantreden van Frank de Boer als hoofdtrainer, in januari 2011. "Van de 29 aankopen voor het eerste elftal zijn er 2 aanwijsbare versterkingen, 6 breedteaankopen en 14 miskopen. Over 7 aankopen kan ik nog geen uitspraken doen", concludeert Ling.

De financiële uitwerking van dit aankoopbeleid is desastreus. Ajax verloor in amper vijf jaar 80 miljoen euro op aangekochte spelers aan transferkosten en salarissen. Ling denkt dat er nog hooguit 25 miljoen verdiend kan worden aan de verkoop van deze spelers. "Het aankoopbeleid onder De Boer en (Marc) Overmans faalt dus ook in financiële zin." De verkoop van jeugdspelers houdt Ajax drijvende: daar werd de afgelopen jaren 85 miljoen mee verdiend.

Het hele rapport is hier te lezen.

'Aankoopbeleid De Boer en Overmars faalt'
'Aankoopbeleid De Boer en Overmars faalt' (Foto: ANP)