'Schaatsers Thialf gingen jarenlang heuveltje op, heuveltje af'

De ijsvloer van ijsstadion Thialf in Heerenveen heeft jarenlang 'scheef' gelegen. Het hoogteverschil in de betonnen ondergrond liep op tot 6 centimeter. Daardoor was ook het ijs zelf niet gelijkmatig, al ging het daar om een minder groot verschil. "Maar eigenlijk gingen de schaatsers heuveltje op, heuveltje af", zei Thialf-directeur Eelco Derks donderdag.

Derks had wel eerder signalen opgevangen van professionele schaatsers over een verschil in hoogte. "Die hebben daar wel eens iets over geroepen, zij merken en voelen dat." De ongelijkmatigheid kwam aan het licht tijdens de renovatie en nieuwbouw van het ijsstadion de afgelopen maanden.

Thialf opent komend weekeinde weer de deuren voor recreatieschaatsers, in december staat de eerste officiële wedstrijd op het programma, die om de wereldbeker. Paradepaardje van het vernieuwde stadion is de nieuwe en supermoderne ijsinstallatie en ijsvloer, die Thialf terug moeten brengen in het rijtje van mondiale topbanen. "De nieuwe vloer ligt er wel strak en horizontaal in", verzekert Derks.

Thialf is qua baanrecords na Salt Lake City en Calgary de derde snelste ijsbaan ter wereld, en daarmee ook de snelste laaglandbaan. Maar de Friese trots was sterk verouderd, zeker vergeleken met nieuwe indoorbanen in Kolomna, Astana, Inzell en Sochi. Zo sterk verouderd zelfs dat de nationale topschaatsers voor hun trainingen liever uitweken naar ijsvloeren elders in Europa. "Platbranden en een nieuwe hal neerzetten", zei Ireen Wüst een paar jaar geleden nog over Thialf.

Aanvankelijk waren er plannen om een geheel nieuw ijspaleis te bouwen naast het Abe Lenstra Stadion, de thuishaven van voetbalclub sc Heerenveen, maar dat bleek te duur. Na veel discussies werd in 2012 besloten tot een combinatie van nieuwbouw en renovatie, vernieuwbouw genoemd, op de huidige locatie.

De eerste fase is nu afgerond. Behalve de ijsvloer is er "een nieuw Thialf over het oude" heengebouwd, als een soort stolp. Na dit schaatsseizoen gaat Thialf opnieuw op slot. Dan worden de binnenkant en het dak aangepakt. In november 2016 moet het nieuwe ijsstadion helemaal klaar zijn.

De voorlopige heropening wordt vrijdag ingeluid met een 'Eerste rondje'. Huidige topschaatsers, aanstormend talent en 'oude glorie' (onder andere Rintje Ritsma, Falco Zandstra, Yep Kramer en Hilbert van der Duim) binden dan de schaatsen onder.

Schaatsers Thialf: heuveltje op, heuveltje af
Schaatsers Thialf: heuveltje op, heuveltje af (Foto: ANP)