'Internetmeme heeft mijn leven verwoest'

'Plastic Surgery: You can't hide it forever' is de titel van een internetmeme die in 2012 viraal ging. Op de foto staan een Aziatische man en vrouw met drie lelijke kinderen. De vrouw op de foto, Heidi Yeh, zegt nu dat de meme haar leven heeft verwoest. Het Taiwanese fotomodel spant een rechtszaak aan tegen een reclamebureau dat de foto de wereld in hielp, schrijft De Standaard.

Internetmeme 'Plastic Surgery'
De gewraakte internetmeme...

In een video op YouTube vertelt Heidi Yeh haar verhaal. De reclamefoto is gemaakt voor Simple Beauty, een kleine Taiwanese kliniek voor plastische chirurgie. Het opvallend lelijke uiterlijk van de drie kinderen is gefotoshopt. Heidi Yeh zegt dat ze nooit toestemming heeft gegeven om de foto online te plaatsen.

Toen de internetmeme viraal ging, werd Yeh gedumpt door haar partner. Ze was bezig met een modellencarrière, maar krijgt sindsdien nauwelijks nog opdrachten. Ook werden de gekste verhalen en nieuwsberichten aan de foto gekoppeld. Zo zou de man van de vrouw zijn gescheiden naar aanleiding van de lelijke kinderen. Mensen dachten dat die verhalen werkelijkheid waren en keken Yeh erop aan.

Yeh: 'Ze vertelden me dat het voor een kleinschalige promostunt was van een Taiwanese privékliniek. Ja, ik wist op voorhand dat het over plastische chirurgie zou gaan. En ja, ik wist ook dat de kinderen op die foto zouden worden bijgewerkt om ze onaantrekkelijker te maken. Maar dit, dit is mijn ergste nachtmerrie.'

Het fotomodel ziet geen andere uitweg dan een rechtszaak aanspannen tegen het reclamebureau; ze eist een schadevergoeding van 130.000 euro 'omdat mensen haar kunnen kwetsen en weigeren voor opdrachten zonder dat ze kan terugvechten.' Privékliniek Simple Beauty blijft zelf buiten schot, maar wil op hun beurt een rechtszaak aanspannen tegen het fotomodel. 'Ze zoekt gewoon een manier om haar mislukte carrière weer op de rails te krijgen', klinkt het.