OM niet bevoegd lek 'commissie Stiekem' te onderzoeken

Het Openbaar Ministerie stuurt de behandeling van de aangifte met betrekking tot het lekken uit een besloten vergadering van de CIVD (de 'commissie Stiekem') door naar het presidium van de Tweede Kamer. Het OM is naar eigen zeggen namelijk niet bevoegd om verder onderzoek te doen, aangezien het mogelijk om een ambtsmisdrijf door een lid van de Tweede Kamer gaat. Dat maakte het Openbaar Ministerie woensdagavond bekend. In de 'commissie-Stiekem' overleggen fractievoorzitters van de grote partijen over staatsgeheime zaken.

De aangifte van het schenden van de geheimhoudingsplicht uit een besloten vergadering van de CIVD kwam volgens het OM binnen op 13 maart vorig jaar. "De Rijksrecherche heeft vervolgens onder leiding van het OM onderzoek gedaan. Hierbij zijn belgegevens van onder meer de leden van de CIVD onderzocht en enkele mensen gehoord. De Rijksrecherche heeft geen telefoons getapt", benadrukt het Openbaar Ministerie.

"Nadat een of meer leden van de CIVD in beeld kwamen ten aanzien van het mogelijk lekken van informatie, is het onderzoek door de Rijksrecherche stilgelegd. Aangezien het hier mogelijk om een ambtsmisdrijf door een lid van de Tweede Kamer gaat, is het OM niet bevoegd om verder onderzoek te doen, zo is vastgelegd in artikel 119 van de Grondwet."

Het OM speelt de aangifte en relevante onderzoeksgegevens door naar het presidium van de Tweede Kamer. Dat wordt gevormd door de voorzitter en ondervoorzitters en heeft de dagelijkse leiding over de Kamer. Naast Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg en griffier Renata Voss zitten de VVD'ers Ton Elias en Tamara van Ark, de SP'er Ronald van Raak, Stientje van Veldhoven (D66), Khadija Arib (PvdA), Martin Bosma (PVV) en Raymond Knops (CDA) in het presidium.

OM niet bevoegd lek CIVD te onderzoeken
OM niet bevoegd lek CIVD te onderzoeken (Foto: ANP)