'Schaduwdopinglab' in Moskou, Oost-Duitse tijden herleven

De onderzoekscommissie van wereldantidopingbond WADA heeft tijdens het onderzoek naar systematische doping in Rusland een heus schaduwlab ontdenkt in Moskou. Dat bestaat naast het officiële, door WADA geaccrediteerde laboratorium waar op doping getest kan worden. 

Het 'schaduwlab' heeft ogenschijnlijk dezelfde testmogelijkheden als het officiële lab in de Russische hoofdstad, maar het exacte gebruik is - officieel - niet bekend. Wel is bekend dat het lab vreemd genoeg gerund wordt door het stadsbestuur van Moskou, in elk geval op papier. Het lab bevind zich zo'n tien kilometer van het centrum, in een buitenwijk van Moskou. Het bestaan ervan kwam aan het licht tijdens gesprekken tussen de commissie en medewerkers van het officiële lab. Er zou officieel geen contact zijn tussen de twee laboratoria, maar Grigoriy Rodchenkov - directeur van het officiële lab - zegt wel bekend te zijn met de Georgiër Giorgi Bezhanishvili, een forensisch toxicoloog die het 'schaduwlab' runt.

Wat de ongeveer zes medewerkers in het lab precies uitvoeren heeft de commissie niet kunnen achterhalen, maar het lijkt er sterk op dat het mogelijk de kant van de Oost-Duitse staatsdoping op is gegaan. In dat geval zouden urine- en bloedmonsters van Russische sporters eerst in het schaduwlab getest worden, waarna alleen de 'schone' monsters door mochten gaan naar het door WADA geaccrediteerde lab. Zo konden sporters die nog sporen van doping bij zich droegen uit de internationale competities gehouden worden tot ze weer schoon waren. Zo ging het in vroeger tijden ook in Oost-Duitsland, waar alle sporters altijd getest werden voor vertrek naar het buitenland, om te voorkomen dat men in het buitenland een positieve plas in zou leveren en dus geschorst zou worden.

De commissie zegt niet genoeg bewijs te hebben om een directe link te leggen tussen het schaduwlab in de Russische atletiek- en antidopingbonden, maar zegt dat het onwaarschijnlijk is dat beiden geen weet hadden van het bestaan van het 'geheime' lab.