Grieks geld in de wacht

Griekenland moet nog wachten op de volgende lening uit Europa. Het land heeft nog niet voldaan aan de lijst met maatregelen die moeten worden doorgevoerd voordat geld wordt overgemaakt. Dat bevestigde een bron in Brussel maandag aan het ANP.

In de zomer werd Griekenland het met de eurolanden eens over een derde leningenprogramma van circa 86 miljard euro voor de komende drie jaar. Een eerste deel van 26 miljard euro werd vrijgegeven: 13 miljard euro werd direct overgemaakt en 10 miljard euro staat op een aparte rekening voor de eventuele versterking van de bankensector.

De resterende 3 miljard euro is in twee delen (een van 2 en een van 1 miljard euro) geknipt met daaraan specifiek gekoppelde eisen. Over de uitbetaling van 2 miljard euro waren vorige maand afspraken gemaakt, maar Griekenland heeft onder meer door verkiezingen vertraging opgelopen bij de uitvoering ervan. Dus kunnen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) niet instemmen met uitbetaling.

Zondagavond hadden de Griekse premier Alexis Tsipras en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker een telefonisch overleg. Dat ging over de voortgang van het programma, maar ook over migratieproblematiek, zei een woordvoerder maandag.

Grieks geld in de wacht
Grieks geld in de wacht (Foto: ANP)