Chinese export blijft dalen

De export van China is in oktober voor de vierde maand op rij gedaald. Ook de import van de tweede economie van de wereld ging opnieuw omlaag, zo bleek uit cijfers die zondag werden gepubliceerd door de Chinese overheid.

De export kromp met 6,9 procent op jaarbasis, na een daling met 3,7 procent een maand eerder. Economen hadden in doorsnee op een afname van de uitvoer met 3,2 procent gerekend. China heeft te kampen met een zwakkere vraag naar zijn producten door de afkoelende economie in veel opkomende landen.

De import van China ging vorige maand met bijna 19 procent omlaag, de twaalfde maand van krimp op rij. Dat komt onder meer door de zwakkere vraag vanuit de Chinese industrie naar kolen, ijzererts, olie en andere grondstoffen. Ook de gedaalde grondstofprijzen spelen een belangrijke rol. In september nam de Chinese invoer met 20,4 procent af.

Maatregelen
De tegenvallende handelscijfers zullen de Chinese overheid er mogelijk toe bewegen meer maatregelen te nemen om de economie en de binnenlandse vraag te stimuleren. De Chinese centrale bank heeft de rente al verlaagd tot het laagste niveau ooit en de yuan gedevalueerd. Ook is het makkelijker gemaakt voor banken om geld uit te lenen.

Peking rekent voor dit jaar op een economische groei van circa 7 procent. Dat zou de zwakste groei zijn sinds 1990. In het derde kwartaal ging de economie met 6,9 procent vooruit. De Chinese president Xi Jinping heeft gezegd dat de groei de komende vijf jaar niet lager mag uitvallen dan 6,5 procent om de economische doelstellingen van de regering voor 2020 te kunnen bereiken.

Chinese export blijft dalen
Chinese export blijft dalen (Foto: ANP)