Kooiman en Kleibeuker azen op werelduurrecord

De schaatsers Erik Jan Kooiman en Carien Kleibeuker van Team Clafis willen begin december in Inzell een aanval doen op het werelduurrecord. Coach Jillert Anema heeft vrijdag een verzoek daarvoor neergelegd bij het bestuur van de Duitse schaatsbaan, bevestigde hij naar aanleiding van een bericht van Omrop Fryslân. Voor Kooiman (29) heeft Inzell historische betekenis. Zijn vader verbeterde ooit op die baan het werelduurrecord. Ook de moeder van Kooiman had in het verleden bij de vrouwen het mondiale record een paar jaar in handen.

De schaatswereld is van 4 tot en met 6 december in Inzell voor de wereldbekerwedstrijden. Anema hoopt toestemming te krijgen om de week erna met zijn twee pupillen een aanval te doen op het uurrecord. De Duitse schaatsbaan ligt bijna 700 meter boven zeeniveau en staat daardoor bekend als een van de snelste in Europa.

Douwe de Vries zette in maart op de snelle baan van Calgary het werelduurrecord neer op 42 kilometer en 252,22 meter. Bij de vrouwen staat het record sinds 2005 op naam van Maria Sterk: 36 kilometer en 441,26 meter. De 37-jarige Kleibeuker wil Sterk graag uit de boeken rijden.

Kooiman en Kleibeuker azen op werelduurrecord
Kooiman en Kleibeuker azen op werelduurrecord (Foto: ANP)