Na komeetlanding de komeetcrash

Europa schreef vorig jaar geschiedenis met een landing op een komeet. Volgend jaar volgt mogelijk de nieuwe stap. Dan laat Europa het moederschip, de Rosetta, mogelijk neerstorten op het rotsblok. "Missieplanners kijken naar de mogelijkheden, begin december valt het definitieve besluit", liet ruimtevaartorganisatie ESA vrijdag weten aan het ANP.

De Rosetta werd in 2004 gelanceerd. Na een vlucht van miljarden kilometers kwam de sonde vorig jaar aan bij de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko. In november 2014 werd de lander Philae losgelaten. Die kwam na een paar keer stuiteren neer op de komeet.

De komeet draait in een baan rond de zon. Met de lander op zijn rug en het moederschip aan zijn zijde vloog hij steeds dichter naar de zon. Inmiddels vliegen ze weer weg, de diepe ruimte in. Daar is steeds minder zonlicht, dus krijgen de sonde en de lander steeds minder stroom. Daardoor worden metingen steeds moelijker. Het is de bedoeling dat de Rosetta tijdens de ondergang laatste onderzoeken verricht en de laatste foto's maakt.

Het landingssysteem en de zonnepanelen van de komeetverkenners zijn in Nederland gemaakt. De sonde is getest bij ruimtevaartlaboratorium Estec in Noordwijk.

Na komeetlanding de komeetcrash
Na komeetlanding de komeetcrash (Foto: ANP)