Israëli wil kattendeportatie

Israël zou zomaar het toneel kunnen vormen van een ware katten-exodus. Uri Ariel, de minster van Landbouw heeft namelijk een nogal rigoureuze oplossing bedacht voor de zwerfkattenplaag: de pluizige moordenaartjes moeten het land uitgezet worden.

Een oplossing die mogelijk aan hem ingegeven werd door een brandende braamstruik.

Net zoals de meeste mediterrane landen heeft ook het Beloofde Land nogal last van een 'zwerfkattenvraagstuk'. De dieren vermaken zich prima in het aangename klimaat en het koosjere voedsel. Naar schatting zouden er zich zo'n 2 miljoen bevinden in het piepkleine landje. Volgens experts zijn ze echter een gevaar voor de openbare gezondheid en de plaatselijke fauna. Redelijk ironisch natuurlijk, in de wetenschap dat in de strip Maus joden worden neergezet als muizen, terwijl de nazi's in dit werkje van een Poolse jood worden afgebeeld als... katten.

Het probleem speelt al langer. In 1994 heeft de overheid besloten om de katten van straten te halen en ze af te maken. Het hooggerechtshof stak hier echter na een tijdje een stokje voor: ook nazi's katten hebben recht van leven.

Dan maar een sterilisatieprogramma (stelerisatieprogramma, red.): castreer de katers en blokkeer de eileiders van de poesjes. Een bijna humaan te noemen oplossing waar niemand op tegen kan zijn. Hoewel, niemand... tenzij je relikneus bent natuurlijk. Het heilige schrift roept namelijk zoiets als 'ga heen en vermenigvuldig u'. Toevallig een bevel van God/Jahwe, waar Ariel veel waarde aan hecht. Ariel is namelijk lid van de nationalistische en religieus-zionistische partij Joods Huis, een club die reliwaanzin enorm serieus neemt. Ariel maakte een einde aan het programma.

Vanzelfsprekend kwam toen de zwarte Piet bij de minister te leggen. Die opperde de Felistische deportatie naar een ander land.

God's dienaar houdt er echter wel rekening mee dat er wel eens mensen zouden kunnen bestaan die de aanwezigheid van de katten als gezellig ervaren. Vandaar dat het zijn plan is om het vrouwelijke, OF het mannelijke deel van de kattenbevolking over de grens te schoffelen. Dan kunnen ze zich tenminste niet meer voortplanten en hou je jezelf toch aan het woord van God.

Gelukkig is Israël, in tegenstelling tot omliggende, minder gezellige landen, een land waar je in zo'n geval je stem kan laten horen en eventueel actie kan ondernemen. Precies dit gebeurde ook. Toen iedereen was uitgelachen op de sociale media is er een petitie gestart om dit ongebruikelijke idee van de minister een halt toe te roepen. Tienduizenden Israëli's hebben dit inmiddels ondertekend.

Daarbovenop heeft dierenorganisatie Let Animals Live laten weten naar het hooggerechtshof te stappen. Dit om ervoor te zorgen dat de minister weer geld vrijmaakt voor het sterilisatieprogramma.