EL: Ajax stelt ernstig teleur tegen Fenerbahçe

Het heeft er veel van weg dat Ajax zich na de winterstop moet concentreren op wedstrijden in de eredivisie. Het elftal van trainer Frank de Boer speelde donderdag zo matig tegen Fenerbahçe dat het niet meer dan een gelijkspel verdiende (0-0). Daardoor dreigt voor de al in de KNVB-beker uitgeschakelde club ook een afscheid van de Europa League.

Ajax heeft twee duels voor het einde van de groepsfase twee punten minder dan Fenerbahçe, dat ook nog eens beter resultaat aan beide onderlinge duels heeft overgehouden. De verrassende koploper Molde is al zeker van overwintering na een 2-1 overwinning op Celtic. In de poule staat Molde bovenaan met tien punten gevolgd door Fenerbahçe op vijf punten, daarna volgend door Ajax (drie) en Celtic (twee).

Veel ogen in de ArenA waren gericht op Robin van Persie, de topschutter aller tijden van Oranje, die niet wordt opgeroepen voor de komende oefeninterlands tegen Wales en Duitsland. Met bondscoach Danny Blind in het stadion wilde de spits zich ongetwijfeld graag onderscheiden. Hij werd echter zelden lekker aangespeeld en wist zelf ook niet veel af te dwingen. Trainer Vitor Pereira gunde Van Persie voor de verandering wel eens tachtig minuten.

Slordig balverlies

Ajax merkte weer eens het verschil tussen de Europa League en de Nederlandse eredivisie. De formatie uit de hoofdstad combineerde afgelopen zaterdag Roda JC nog helemaal tureluurs. Fenerbahçe kwam geen enkele keer echt serieus in de problemen. Ajax leed vaak slordig balverlies en worstelde ook nog eens met de gladde grasmat. Anwar El Ghazi zorgde soms nog voor enige dreiging. De grillige rechtsbuiten gleed echter zo ernstig uit dat hij zich geblesseerd moest laten vervangen door Lasse Schöne.

Even na rust moest ook Ajax ook afscheid nemen van de linksbuiten. Viktor Fischer greep naar een bovenbeen en strompelde van het speelveld. Als je de lichaamstaal van Fischer en El Ghazi moet geloven, dan ontbreken ze zondag ook tijdens de beladen uitwedstrijd tegen Feyenoord. Met Amin Younes als invaller veranderde er weinig. Ajax bleef grossieren in foutieve passes en beslissingen. Het publiek moest het doen met twee kleine kansjes van Davy Klaassen.

Zo slaagde Ajax er dit seizoen weer niet in een topwedstrijd te winnen, na eerdere nederlagen tegen PSV, Feyenoord en Fenerbahçe. Van de acht Europese wedstrijden werd alleen de ontmoeting in de ArenA tegen Jablonec in winst omgezet.

Ajax stelt ernstig teleur tegen Fenerbahçe
Ajax stelt ernstig teleur tegen Fenerbahçe (Foto: ANP)