Democraat Lessig staakt presidentsrace

Professor Lawrence Lessig staakt zijn poging om de Democratische presidentsnominatie in de Verenigde Staten binnen te halen. Lessig, die in veel landelijke peilingen niet werd meegenomen, komt tot die beslissing omdat hij niet mag meedoen aan het eerstvolgende tv-debat van de Democraten, meldt Politico.

Lessig is boos op de Democratische Partij, omdat de regels voor deelname aan het tv-debat van 14 november op het laatste moment zijn veranderd. 'Ik kan me alleen nog kwalificeren als ik kan terugreizen in de tijd', zegt Lessig. Hij denkt dat het bestuur van de partij de regels heeft veranderd om te voorkomen dat hij op het podium staat bij het debat dat CBS News uitzendt.

Lessig maakte zijn kandidatuur in september bekend, ruim nadat vijf andere Democraten zich al hadden gekandideerd. Zijn doel was om de financiering van politieke campagnes te hervormen. Daarna zou hij aftreden en het presidentschap overlaten aan zijn vice-president. Lessig staat bekend als voorvechter van vrijheid op internet en was mede-oprichter van Creative Commons, een project dat open inhoud (vrij van auteursrecht) bevordert.

Drie kandidaten
Lessig is de derde Democraat die vroegtijdig de handdoek in de ring gooit. Eerder stapten Jim Webb en Lincoln Chafee al uit de presidentsrace namens de Democraten. Ook werd duidelijk dat vice-president Joe Biden zich niet in de race mengt. De drie overgebleven kandidaten zijn Hillary Clinton, Bernie Sanders en Martin O'Malley. In de meest recente landelijke peiling heeft Clinton 62 procent van de Democratische kiezers achter zich. Sanders scoort 31 procent, O'Malley 3 procent.

Clinton, Sanders en O'Malley gaan op 14 november opnieuw in debat. Het is pas het tweede tv-debat tussen Democratische kandidaten. O'Malley en Sanders hebben eerder al protest aangetekend tegen het lage aantal debatten. De Republikeinen gaan op 10 november al voor de vierde keer op tv met elkaar in debat. In de landelijke peilingen hebben Ben Carson en Donald Trump een ruime voorsprong op drie achtervolgers: Marco Rubio, Ted Cruz en Jeb Bush.