Goud Van Rhijn in wereldrecord op 100 meter

Paralympisch atlete Marlou van Rhijn heeft op de WK in Doha haar tweede gouden medaille veroverd, nu op de 100 meter. De Nederlandse sprintster stoof donderdag op haar blades na 12,80 seconden over de finish. Dat betekende in haar handicapklasse (T43) een verbetering van het wereldrecord. Dat stond sinds eind mei met 12,82 al op haar naam.

De 24-jarige Blade Babe, die zaterdag al de wereldtitel pakte op de 200 meter, was in de finale aanzienlijk sneller dan de Française Marie-Amélie Le Fur (13,12) en Nyoshia Cain uit Trinidad en Tobago (13,31). Marlène van Gansewinkel landde met een tijd van 13,49 net naast het erepodium. Fleur Jong eindigde als zesde in 13,52, een persoonlijk record.

Van Rhijn ging er al vanuit dat ze een toptijd moest lopen om wereldkampioene te worden. "Ik zit er nu net onder, dat is fantastisch. Het deelnemersveld is hier ontzettend sterk, dus ik wist dat ik een scherpe tijd moest neerzetten. Dat is gelukt."

De atlete uit Purmerend wilde zich een jaar voor de Paralympische Spelen nog graag eens meten met de concurrentie. "Ik wilde op een groot toernooi doen waarvoor ik een jaar getraind heb. Dat het dit als resultaat heeft, is geweldig. Er kan nog veel beter, de tijden kunnen nog beter. Daar werk ik elke dag aan en dat blijf ik richting Rio doen."

Goud Van Rhijn in wereldrecord op 100 meter
Goud Van Rhijn in wereldrecord op 100 meter (Foto: ANP)