Groei economie VS valt terug

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande drie maanden. Dat blijkt uit een eerste schatting die de Amerikaanse overheid donderdag heeft gepubliceerd.

De Amerikaanse economie groeide vorig kwartaal met 1,5 procent op jaarbasis. In het tweede kwartaal nam de omvang van 's werelds grootste economie nog met 3,9 procent toe. Economen voorspelden voor het derde kwartaal gemiddeld een afvlakking tot 1,6 procent.

De terugval is niet alleen het gevolg van negatieve ontwikkelingen. De groei werd namelijk grotendeels geremd door de afbouw van voorraden door bedrijven. Zij profiteerden van de toenemende bestedingen in de Verenigde Staten. Zonder de verandering van de voorraden, die de grootste was van de afgelopen vier jaar, zou een economische groei van 3 procent zijn gerealiseerd.

Renteverhoging
De uitgaven van consumenten, die samen goed zijn voor zo'n 70 procent van de Amerikaanse economie, namen vorig kwartaal met ruim 3 procent toe. Ook de investeringen van bedrijven, de uitgaven van de overheid en de export leverden positieve bijdragen aan de groei.

Het herstel van de economie leidt mogelijk dit jaar nog tot de eerste renteverhoging in de VS sinds mei 2006. Woensdag liet de Federal Reserve de mogelijkheid dat die stap in december wordt gezet nog nadrukkelijk open. De Fed wees daarbij op de aanhoudende, bescheiden groei. Tegelijkertijd lieten de centrale bankiers weten dat er verder herstel van de arbeidsmarkt en de inflatie nodig is voordat er daadwerkelijk wordt besloten de rente te verhogen.

In november en december wordt het groeicijfer nog twee à drie keer bijgesteld. Die schattingen worden gebaseerd op meer informatie dan nu voorhanden is.

Groei economie VS valt terug
Groei economie VS valt terug (Foto: ANP)