'Steek de Zionist' grote hit op de Westbank

De True Love Gift and Music Shop in Ramallah heeft het er maar druk mee: de nieuwe cd's vol met nationalistische liedjes gaan als broodjes over de toonbank. Niet van die saaie marsmuziek, maar 'Palestijnse' muziek gestoken in een lekker modern jasje, compleet met onheilspellende backbeat.

Vooral de titels zijn erg opvallend. Dingen als 'Je loog tegen mij' zal je er niet tussen vinden. Goedverkochte nummers uit deze zaak zijn 'Jeruzalem bloedt' en 'Steek, steek, steek'.

Verschillende artiesten op de Westoever hebben zich laten inspireren door de hype die de laatste maanden veel 'Palestijnen' aanspreekt, namelijk het willekeurig neersteken van joden. De muziek wordt veel gedeeld via YouTube en Facebook. Tezamen vormen ze een soort intifada-soundtrack. Veel van de video's zijn voorzien van beelden van het racistische geweld.

'Steek de Zionist en zeg dat god de grootste is', zegt een hitsingle. 'Laat de messen op je vijand insteken', 'Zet de intifada voort', zo klinkt de muziek van de Arabieren. Bij het laatste nummer krijg je een waarschuwing vooraf. Een 'Palestijnse' vrouw trekt een mes op een ondoordacht moment en wordt onmiddellijk omringd door Israëlische soldaten, die haar onder schot houden.

De bijbehorende songtekst laat dingen horen als: 'Verzet je en draag wapens. Verwelkom het martelaarsschap'.

Verschillende 'Palestijnse' muziekkenners zijn verrast door de populariteit van het oeuvre. Zoveel muziek is er nog nooit verkocht in het haatdragende staatje. Dit ondanks de lange traditie van protestliederen die de Arabieren hebben. Sommigen onder hen zijn vol lof over het genre en prijzen deze constructieve en creatieve manier van protesteren tegen Israël. Anderen zijn minder enthousiast. Zij vinden de muziek helemaal niets en zeggen dat je op deze manier de tegenstander voer voor claims van opruiing geeft.

Het is niet de eerste keer dat er zulke leuke muziek uit de muzikale hoofdstad van de Arabieren komt, vorig jaar was 'Rij, rij, rij over de kolonist' een mateloos populair nummer.