'Gezondheidsproblemen door houtkachels'

Veel mensen ondervinden rookoverlast omdat hun buren een houtkachel stoken. Dat kan leiden tot gezondheidsklachten, maar gemeenten hebben geen mogelijkheden om dan in te grijpen, zo blijkt uit onderzoek van de Gemeentelijke Geneeskundige Dienst (GGD) in Groningen, Drenthe en Friesland.

De noordelijke GGD's hebben in samenwerking met de Universiteit van Utrecht onderzoek gedaan bij gezinnen met ernstige klachten over houtrook afkomstig van de buren. In veel gevallen was de hoeveelheid fijnstof in huis te groot, meldde de GGD maandag. Behalve stankoverlast kan houtrook leiden tot irritatie van ogen, neus, keel en luchtpijp met hoesten en benauwdheid.

Het is de verantwoordelijkheid van de stoker dat houtrook geen overlast veroorzaakt. Maar als dat toch gebeurt, kunnen gemeenten daar weinig tegen doen, stelt de GGD samen met noordelijke gemeenten. Zij vinden dat de rijksoverheid moet zorgen voor een betere wet- en regelgeving. Het onderzoek van de GGD was gericht op gewone houtkachels van huishoudens. Voor grotere stookinstallaties bestaan wel wettelijke eisen.

GGD: gezondheidsproblemen door houtkachels
GGD: gezondheidsproblemen door houtkachels (Foto: ANP)