Vietnamees napalmmeisje gelaserd tegen pijn

De vrouw die als meisje wereldberoemd werd door de foto waarop is te zien hoe ze bloot en schreeuwend wegrende na een napalmaanval in Vietnam, krijgt een laserbehandeling.

De foto van Kim Phuc uit 1972 werd het iconische beeld van de Vietnamoorlog. Ruim veertig jaar later lijdt ze nog dagelijks pijn door het littekenweefsel, dat van haar linkerhand over haar arm naar haar nek loopt en een groot gedeelte van haar rug beslaat.

De nu 52-jarige Phuc is in een dermatologisch centrum in de Amerikaanse stad Miami begonnen aan een reeks laserbehandelingen die het littekenweefsel moeten verzachten en zo de pijn kunnen verlichten, meldt de zender Sky News maandag. "Al die jaren heb ik gedacht dat ik geen littekens en pijn meer zou hebben in de hemel, maar nu is de hemel op aarde voor me", zei ze.

Nick Ut
De fotojournalist Nick Ut nam de plaat, nadat het Zuid-Vietnamese leger per ongeluk het dorp Trang Bang had gebombardeerd. Het meisje gilde volgens hem: "Te heet, te heet!" Napalm blijft aan de huid plakken, dus ze kon niet van de brandende pijn weghollen.

Het meisje had brandwonden op een derde van haar lichaam en het littekenweefsel dat voor de huid in de plaats kwam is bijna vier keer zo dik als normale huid. De behandeling duurt naar schatting negen maanden.

Phuc woont tegenwoordig in Canada. De journalist won de Pulitzer Prize voor de foto.

Vietnamees napalmmeisje gelaserd tegen pijn
Vietnamees napalmmeisje gelaserd tegen pijn (Foto: ANP)