Stichting Platform noemt pers leugenachtig

Stichting Platform Stop Racisme en Uitsluiting heeft schijnbaar maling aan mensen die moeite hebben met antisemitische uitspraken. Op de dag van de herdenking van de Kristalnacht in Amsterdam is een van de sprekers een Hamas-sympathisant, die zelfs door haar eigen familie als 'antisemitisch' omschreven wordt.

Mevrouw Zoabi, nota bene een Arabisch lid van de knesset, heeft in het verleden uitspraken gedaan die wat verder gaan dan kritiek op Israël. Enkele pareltjes van haar waren:

  • Ik kan het kidnappen van Joodse jongens geen terreur noemen. Het incident is een gevolg van Israëlische oorlogsmisdaden. Kidnappers zijn geen terroristen. Zij moeten dit middel gebruiken totdat Israël wakker wordt. Als de jongens worden gedood, is dat Israël’s schuld.

  • Palestijnen moeten tot intifada overgaan en Israël aanvallen, in plaats van te onderhandelen.

  • De IDF (Israëlische leger) is erger dan IS. Die doden één persoon tegelijkertijd met een mes, terwijl de IDF dozijnen Palestijnen tegelijkertijd doodt met een druk op de knop. De IDF is niet minder terroristisch dan degenen die onthoofden.

  • IS is een gewelddadige en wrede organisatie, maar in tegenstelling tot de IDF hebben ze nooit misdaden tegen de menselijkheid gepleegd.

  • Israël heeft geen recht op een normaal leven. Israël heeft geen recht in veiligheid te leven zolang het bezetter is.

Voor Stichting Platform is dit blijkbaar geen enkel beletsel om evengoed deze dame spreektijd te gunnen op een dag die bedoeld was om deze verschrikkelijke gebeurtenis te herdenken. Het lijkt erop dat de herdenking van de moord op joden in Duitsland wordt omgetoverd in een pro-Palestijns feestje, iets dat vaak in de praktijk uitdraait op een anti-Israël of zelfs anti-joods feestje.

Op een uitgebreid mailtje dat de Stichting op het antisemitische karakter van mevrouw Zoabi wijst en bovenstaande uitspraken nog eens aanstipt, reageert Platform als volgt: 

'Wij verwijzen graag naar de verklaring over de Kristallnachtherdenking op onze website.
Over leugens in de pers m.b.t. deze herdenking kunt u ook terecht bij abu-pessoptimist.blogspot.nl.
Met vriendelijke groet PSRU'. 

Hiermee stellen zij wellicht dat er niets op mevrouw Zoabi aan te merken valt en dat de leugenachtige pers allerlei nare dingen over haar verzinnen.

In het verleden werkte het Platform nog samen met het Centraal Joods Overleg (CJO), maar die laatste heeft een einde aan de samenwerking gemaakt toen Platform steeds meer een koers ging varen die het CJO een doorn in het oog was. Op hun eigen website stellen ze: "In 2010 deed het Centraal Joods Overleg (CJO) de herdenking in de ban. Het CJO vond de herdenking ”te links”, en was ertegen dat ook critici van Israël eraan deelnamen en wilde bovendien een herdenking die uitsluitend gewijd was aan het herdenken van slachtoffers van de Holocaust. Sindsdien zijn er helaas twee herdenkingen in Amsterdam." 

Op de herdenking van het CJO, bij de Portugese synagoge, is een van de sprekers Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam. Zoals Platform al stelt, zijn er die dag twee herdenkingen. Die van Platform zal tweehonderd meter verderop plaatsvinden, bij het stadhuis.