Zware aardbeving treft Afghanistan

Maandagochtend heeft er een zware aardbeving plaatsgevonden in Hindu Kush (Afghanistan). De schok van 7.7 op de schaal van Richter werd gevoeld in Pakistan, India en het oosten van Oezbekistan. Het Pakistaanse aardbevingsinstituut heeft de beving vooralsnog als 8.1 aangemerkt. De diepte van de beving is afgesteld op 210 kilometer. Dit kan van cruciaal belang zijn voor de schade en het aantal slachtoffers. Bevingen op grotere diepte zijn vaak aan de oppervlakte minder dodelijk. 

In 2005 werd Pakistan opgeschrikt door een aardbeving van vergelijkbare kracht. Toen werd vooral de provincie Kashmir zwaar getroffen. Destijds kwamen ruim 85.000 mensen om het leven. De beving van toen had een kracht van 7.5 op de schaal van Richter en vond plaats op een diepte van 15 kilometer. 

Update 14.00 uur:
Het dodental bij de aardbeving in Afghanistan en Pakistan is inmiddels opgelopen tot 124. Er zouden bij de beving meer dan duizend mensen gewond zijn geraakt. Vermoedelijk is dit voor deze regio de zwaarste aardbeving in zestig jaar. Diverse landen hebben al hulp aangeboden. Veel mensen liggen nog onder het puin en aardverschuivingen hebben wegen afgesloten. Bepaalde regio's zijn dan ook afgesneden van de buitenwereld en het telefoonverkeer ligt nog plat. Ook uit de provincie Peshawar komen veel meldingen van schade. 

Update 11.52 uur:
Het dodental is inmiddels gestegen tot zevenendertig. In de provincie Talooqan kwamen onder andere 12 meisjes om het leven toen ze probeerden te ontsnappen uit hun school die tijdens de beving dreigde in te storten. Op diverse plaatsen in Afghanistan en Pakistan zijn aardverschuivingen gezien. Het is nog onbekend of daarbij ook slachtoffers zijn gevallen. Ook uit plaatsen als Kalam, Kidam en Manikyal komen meldingen van flinke schade. Ook worden er op twitter foto's gedeeld van de ontstane schade, waaronder deze foto van een auto die door de pui van een showroom is gevallen.

Hou voor meer nieuws ook het topic in ons nieuwsforum in de gaten! 

Meer nieuws volgt.