F1: uitslag Grand Prix van de Verenigde Staten

Lewis Hamilton heeft zijn derde wereldtitel in de Formule 1 gepakt. De Brit won de Grand Prix van de Verenigde Staten en zag zijn concurrenten Nico Rosberg en Sebastian Vettel in een fraaie en chaotische race tweede en derde worden, waardoor de Mercedes-rijder zich al voortijdig tot kampioen kon kronen. Max Verstappen reed een geweldige race en eindigde als vierde.

Het was in Austin op Circuit of the Americas tot nu toe een nat weekend geweest, waarbij de kwalificatie zelfs vandaag nog moest worden afgewerkt. Daarin behaalde Rosberg de poleposition, voor Hamilton, terwijl de Red Bulls van Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat. Max Verstappen mocht als achtste vertrekken, terwijl de Ferrari's van Vettel en Kimi Räikkönen na motorwissels van P13 en P18 moesten komen.

Hoewel het droog was, was het circuit nog nat, waardoor de coureurs op intermediates moesten vertrekken. Hamilton deed dit als beste en greep meteen de leiding voor Rosberg die naar buiten gedrongen werd en tot achter de Red Bulls terugviel. Daarachter sloten de Force India's aan, voor de goed gestarte Vettel en Verstappen. Daarachter vielen al diverse incidenten te noteren. Zo raakten Fernando Alonso en Valtteri Bottas elkaar in de eerste bocht, waardoor beide rijders schade hadden en al meteen naar binnen moesten. Williams stuurde Bottas naar buiten op droogweerbanden, veel te vroeg zo bleek. Uiteindelijk moest de Fin met schade opgeven.

Ook de beide Saubers raakten elkaar, waardoor Felipe Nasr een halve voorvleugel verspeelde in de eerste bocht. Carlos Sainz profiteerde van de chaos door snel op te klimmen naar plek elf, na als laatste te zijn gestart. De chaos leverde voor de eerste maal een virtuele safety car op. Toen deze opgeheven werd stoof Rosberg naar plek twee, maar niet voor lang, want op de opdrogende baan waren de Red Bulls sneller dan de Mercedessen en Ricciardo greep dan ook de leiding. Daarachter hield Sergio Perez Vettel, Verstappen, Kimi Räikkönen en Sainz op.

Overal in het veld waren gevechten gaande en dat hield aan, ook nadat na achttien ronden de eerste coureurs, waaronder Verstappen naar de droogweerbanden wisselden. De Nederlander profiteerde van zijn vroege stop en schoof door naar plek zes. Achter hem viel Räikkönen weg, nadat de Fin buiten de baan raakte en in de bandenstapels belandde. Miraculeus kon hij verder, maar moest uiteindelijk met schade opgeven.

Vooraan bleken de Red Bulls geen partij te zijn voor de Mercedes van Rosberg en later die van Hamilton. Ook Vettel naderde de Bulls met rasse schreden. Een stilgevallen Ericsson halverwege de race zorgde voor een safety car. Waar Vettel, Verstappen en de rest achter hen pitten deed de top vier dit niet. Dit kwam de Bulls duur te staan, want op versleten banden waren Ricciardo en Kvyat na de herstart geen partij voor Verstappen die hiermee doorschoof naar plek vier.

Achter Verstappen dook de Force India van Nico Hülkenberg op, maar de Duitser ging bij een inhaalactie op Ricciardo de fout in en werd de volgende uitvaller. Er kwam opnieuw een virtuele safety car. Van de top was Rosberg de enige die stopte, waardoor Verstappen tijdelijk derde lag. Achter Rosberg reden de McLarens op plek vijf en zes.

De actie op de baan was nog lang niet voorbij, want na 43 ronden was opnieuw een safety car nadat Kvyat in de jacht op punten de controle over zijn Red Bull verloor en de auto in de vangrail parkeerde. Omdat Hamilton en Vettel van banden wisselden was de top vier: Rosberg, Hamilton, Verstappen en Vettel. Daarachter lag Alonso vijfde, met een batterij coureurs achter zich.

Na de groene vlag ging Rosberg al snel de fout in, waarna Hamilton de race en daarmee de wereldtitel in de schoot geworpen kreeg. Rosberg werd nog wel tweede, op de voet gevolgd door Vettel. Verstappen reed naar een keurige vierde plaats, voor de naar voren gekomen Perez, Sainz, Button, Maldonado, Nasr en Ricciardo. Alonso viel in de laatste ronde buiten de punten, terwijl Sainz en Button door een straf voor Sainz in de einduitslag nog van positie wisselden.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:50:52.703
2 Nico Rosberg Mercedes +2.850
3 Sebastian Vettel Ferrari +3.381
4 Max Verstappen Toro Rosso +22.359
5 Sergio Perez Force India +24.413
6 Jenson Button McLaren +25.619
7 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +28.058
8 Pastor Maldonado Lotus +32.273
9 Felipe Nasr Sauber +40.257
10 Daniel Ricciardo Red Bull +53.371
11 Fernando Alonso McLaren +54.816
12 Alexander Rossi Manor +1:15.277
DNF Daniil Kvyat Red Bull +15 ronden
DNF Nico Hülkenberg Force India +21 ronden
DNF Marcus Ericsson Sauber +31 ronden
DNF Kimi Räikkönen Ferrari +31 ronden
DNF Felipe Massa Williams +33 ronden
DNF Romain Grosjean Lotus +46 ronden
DNF Valtteri Bottas Williams +51 ronden
DNF Will Stevens Manor +55 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 327
2 Sebastian Vettel Ferrari 251
3 Nico Rosberg Mercedes 247
4 Kimi Räikkönen Ferrari 123
5 Valtteri Bottas Williams 111
6 Felipe Massa Williams 109
7 Daniil Kvyat Red Bull 76
8 Daniel Ricciardo Red Bull 74
9 Sergio Perez Force India 64
10 Max Verstappen Toro Rosso 45
11 Romain Grosjean Lotus 44
12 Nico Hülkenberg Force India 38
13 Felipe Nasr Sauber 27
14 Pastor Maldonado Lotus 26
15 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 18
16 Jenson Button McLaren 16
17 Fernando Alonso McLaren 11
18 Marcus Ericsson Sauber 9
19 Roberto Merhi Manor 0
20 Alexander Rossi Manor 0
21 Will Stevens Manor 0
22 Kevin Magnussen McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 574
2 Ferrari 374
3 Williams 220
4 Red Bull 150
5 Force India 102
6 Lotus 70
7 Toro Rosso 63
8 Sauber 36
9 McLaren 27
10 Manor 0