Herdenking Kristalnacht gekaapt door hamas-symphatisanten

In Amsterdam lijkt men het spoor volkomen bijster te zijn wanneer het om de herdenking van de Kristalnacht gaat. Op 8 november komt een in Israël geboren Hamas-sympathisant haar niet mis te verstane afkeer tegen de Joodse staat etaleren bij het stadhuis.

Deze dame is Haneen Zoabi, een Israëlisch-Arabisch politica die haar gediscrimineerde volk vertegenwoordigt in het de Knesset, het Israëlische parlement.

Het land waar zij  in geboren is omschrijft ze zelf als een racistische staat. Als je geen jood zou zijn, dan zou je een vreemdeling of een gevaar zijn, aldus de Arabische vrouw die toch zelf een aardige positie heeft kunnen bereiken in het racistische land. Zoabi heeft al eerder laten weten dat de rest van de wereld met Hamas zou moeten gaan praten, daar deze beweging in Gaza op democratische wijze gekozen is in 2006. Daarna zijn er geen verkiezingen meer geweest.

Mevrouw maakte ook furore toen ze deelnam aan de beruchte Gaza Freedom Flotilla, een humanitair bedoelde actie die Israël als een provocatie zag. Zoabi werd gearresteerd (met het bijbehorende gehuil dat ze bijna fysiek belaagd werd) en is zes maanden geschorst geweest door de Knesset. Veel Israëli's zien haar als een landverrader.

Zoabi is door het Platform Stop Racisme en Uitsluiting uitgenodigd om haar ideeën te spuien bij het stadhuis van Amsterdam. Niet op 7 november, ook niet op 9 november, maar precies op 8 november, de dag die gebruikt wordt om de eerste aanzet tot de holocaust, de Kristalnacht te herdenken. In het verleden werkte het Centraal Joods Overleg (CJO) en het Platform nog samen gedurende de herdenking, maar dat is dit jaar niet het geval. Er komen twee afzonderlijke 'herdenkingen': eentje bij het stadhuis, waar -zoals gemeld- iemand haar afkeer van een joodse staat zal uitspreken en 200 meter verder, bij de Portugese Synagoge, waar in plaats van 'Palestijnse' vlaggen het blauw/wit van Israël te zien zal zijn.

"De Kristallnacht wordt misbruikt om Israël zwart te maken en te haten," laat de voorzitter het het CJO weten. Zijn collega van het Platform denkt er heel anders over. "Wij vinden het gewoon tijd om aandacht te besteden aan de Palestijnen", hiermee insinuerend dat er nauwelijks aandacht is voor de 'Palestijnse' kwestie.

De organisatie Time to stand up for Israël heeft een oproep gedaan om in het blauw en wit gekleed die dag naar de hoofdstad af te reizen. "Het is een gotspe om te herdenken met iemand die terrorisme tegen Joden goedpraat. Op deze manier wordt de herdenking gestolen door antisemitische elementen in de samenleving", aldus een woordvoerder.

De Kristalnacht vond plaats op 9 november 1938. Overal in Duitsland staken nazi's synagogen in de brand (267 stuks), vernielden naar schatting 7500 joodse winkels en werden er zo'n honderd joden vermoord. Deze gebeurtenis wordt gezien als de voorbode van de holocaust.