Noodtoestand Mexico door orkaan Patricia

De orkaan die afstevent op de westkust van Mexico is donderdagavond laat uitgegroeid tot een orkaan van de vijfde categorie. Dat is het zwaarste type dat er is. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen.

Orkaan Patricia kan gepaard gaan met rukwinden van maximaal 260 kilometer per uur. De storm is momenteel nog ruim 300 kilometer verwijderd van de zuidwestelijke havenstad Manzanillo. Patricia komt waarschijnlijk in de vroege uren van zaterdag aan land in Mexico, maar is dan naar verwachting wel afgezwakt.

De kusten van de provincies Guerrero, Michoacán, Colima en Jalisco moeten rekening houden met flinke regenval en golven tot 4 meter hoog. De autoriteiten hebben de bevolking al gewaarschuwd voor aardverschuivingen en overstromingen.

Update 11.15 uur:
Patricia is inmiddels de boeken in gegaan als de zwaarste orkaan ooit gemeten aan de westkust van Mexico en de VS. In de orkaan worden nu windsnelheden van 325 kilometer per uur gemeten en de kerndruk is gedaald tot 880 hPa. Dit levert volgens het Amerikaanse Weather Channel een zeer gevaarlijke situatie op voor de westkust van Mexico. 

Later zal de orkaan ook het noorden van Mexico en Texas gaan teisteren al zal ze dan al zijn afgezwakt tot een orkaan van 1e categorie of tropische storm. 

Update 14.06 uur
Op deze painga zijn diverse livestreams te volgen. Hieronder één van de livestreams


Livestream

In het nieuws en achtergronden forum wordt ook gediscussieerd over Patricia. 

Noodtoestand in Mexico wegens orkaan Patricia
Noodtoestand in Mexico wegens orkaan Patricia (Foto: ANP)