EL: uitslag Fenerbahçe - Ajax

Het heeft er steeds meer van weg dat Ajax zich na de winterstop op nationale verplichtingen mag concentreren. De koploper van de eredivisie raakte donderdag verder achterop in de Europa League door een nederlaag bij Fenerbahçe (1-0). Invaller Fernandão kopte de Turkse club in de voorlaatste minuut van reguliere speeltijd naar een zege.

Halverwege de groepsfase is het Noorse Molde met zeven punten hard op weg naar een stunt. Fenerbahçe volgt met vier punten en Ajax en Celtic sluiten de rij met twee punten. Ajax ontvangt Fenerbahçe en Molde nog in de ArenA en moet naar Celtic toe.

Het gemis van een echte centrumspits liet zich weer voelen bij Ajax. Het elftal van trainer Frank de Boer combineerde soms best aardig op de zompige grasmat van het Sükrü Saracoglu-stadion. Maar de aanvallers wisten zich nauwelijks in kansrijke positie te manoeuvreren. Lasse Schöne was voor de gelegenheid de centrale aanvaller van Ajax, bij afwezigheid van de geblesseerde Arek Milik. Hij kon zich nauwelijks onderscheiden. Anwar El Ghazi presteerde grillig op zijn favoriete positie op de de rechterflank, waar hij nog altijd veel meer indruk maakte dan zijn ploeggenoot Viktor Fischer links voorin.

Buitenlandse sterren
Fenerbahçe tegen Ajax was een confrontatie tussen de vele buitenlandse sterren op retour van de thuisclub en jeugdige talenten met mogelijk een mooie toekomst. Van Persie, een van de routiniers bij de Turkse club, kreeg de grootste kans van de wedstrijd. Doelman Jasper Cillessen hield zijn ploeggenoot bij het Nederlands elftal met een fraaie reflex van de openingstreffer af. De geboren Rotterdammer was niet de enige speler van Fenerbahçe met een mooi curriculum vitae. Nani speelde vorig seizoen eveneens nog voor Manchester United. Diego droeg eerder het shirt van clubs als FC Porto, Juventus, Werder Bremen, VfL Wolfsburg en Atlético Madrid.

Bij Ajax voetbalden de betere spelers centraal in de achterhoede. Joël Veltman was weer aardig op dreef, net als Jairo Riedewald. In een poging aanvallend gevaarlijk te worden wisselde trainer De Boer de tegenvallende Fischer voor Amin Younes. Niet de Duitser maar Klaassen was nog een keer dichtbij de openingstreffer. De middenvelder wist het schaarse kansje niet te benutten en zag Fernandão in de slotfase wel toeslaan.

Ajax verliest in slotfase van Fenerbahçe
Ajax verliest in slotfase van Fenerbahçe (Foto: ANP)

Fenerahçe

1 - 0

A.F.C. Ajax

 89' Fernandão    
 
 Gele kaart: Erkin, (Fenerbahçe), v. Rhijn, Dijks, Tete, (A.F.C. Ajax)
 
Stadion: Şükrü Saracoğlu Stadium, Istanbul
Toeschouwers: ?
Arbiter: Borbalán (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
Fabiano
Gönül
Kjaer
Ba
Erkin
Mehmet
Diego (Tufan/72)
Souza
L.Markovic (Potuk/84)
v.Persie (Fernandão/72)
Nani
  Cillessen
v.Rhijn (Tete/63)
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer
Klaassen
Gudelj
El Ghazi (Sinkgraven/77)
Schöne
Fischer (Younes/63)