Dictator Mugabe krijgt Chinese vredesprijs

China heeft een belangrijke vredesprijs toegekend aan Robert Mugabe, de 91-jarige dictator die Zimbabwe met ijzeren vuist regeert. Dat meldt PowNed, op basis van berichtgeving in The Guardian. Critici noemen de prijsuitreiking een schande.

Mugabe heeft de zogeheten Confuciusprijs gewonnen. Deze prijs wordt gezien als de Chinese Nobelprijs voor de Vrede. Volgens de organisatie zet Mugabe zich in voor een wereldwijde zoektocht naar harmonie. Mugabe liet andere genomineerden als Bill Gates en de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye achter zich.

De Confuciusprijs is in 2010 in het leven geroepen nadat de Chinese schrijver en dissident Liu Xiaobo een Nobelprijs won. China was daar woest over. Liu zit in de gevangenis omdat hij meeschreef aan een manifest dat pleit voor meer democratie. Eerdere winnaars van de Confuciusprijs zijn Vladimir Poetin en Fidel Castro.

Walgelijk
Zimbabwaanse oppositiegroepen en mensenrechtenactivisten hebben woedend gereageerd op het toekennen van de prijs aan Mugabe. 'De macht van Mugabe voert over een weg die is geplaveid met bloed, geweld, brandstichting en wreedheid', zegt Gorden Moyo, van de People's Democratic Party. Zijn partij walgt van het Chinese eerbetoon aan Mugabe. Moyo noemt Mugabe 'iemand die uit is op oorlog en een sadist die geniet van de ellende van mensen.' Mugabe regeert het Afrikaanse land met ijzeren vuist. De economie is compleet verwoest, de bevolking leeft in armoede en Mugabe laat politieke tegenstanders probleemloos afslachten.

Ondanks de kritiek verdedigt de organisatie de keuze voor Mugabe als winnaar. 'Al sinds hij in de jaren '80 beëdigd werd heeft hij hard gewerkt om politieke en economische stabiliteit in het land door te voeren', zegt voorzitter Qiao Damo. Aan de prijs is een geldbedrag van bijna 70.000 euro verbonden, net als een gouden trofee. Het is nog onduidelijk of Mugabe naar China afreist om de prijs in ontvangst te nemen.

Mugabe wint Chinese vredesprijs
Dictator Mugabe van Zimbabwe (midden op de foto) wint een Chinese vredesprijs.