Joe Biden geen kandidaat voor verkiezingen VS

Vicepresident Joe Biden van de Verenigde Staten stelt zich niet kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2016. Dat maakte de Democraat woensdag bekend tijdens een persconferentie.

De afgelopen tijd is volop gespeculeerd over de vraag of de 72-jarige Biden de strijd zou aangaan met partijgenoot Hillary Clinton. Biden, die eerder dit jaar zijn zoon Beau verloor aan kanker, zei in zijn toespraak dat hij de rouwperiode nu heeft afgesloten, maar dat hij geen tijd meer heeft om een campagne op poten te zetten. Beau Biden heeft voor zijn dood zijn vader aangespoord om zich kandidaat te stellen.

Biden heeft zich in het verleden twee keer kandidaat gesteld, in 1988 en in 2008. Beide keren trok hij zich voortijdig terug uit de race. In 2008 koos Barack Obama hem uit als 'running mate', waarna Biden vicepresident werd.

De Democratische presidentsrace kent nu nog vijf kandidaten: Hillary Clinton, Bernie Sanders, Martin O'Malley, Lincoln Chafee en Lawrence Lessig. Laatstgenoemde wordt niet in alle peilingen meegenomen. Jim Webb, die ook kandidaat was, trok dinsdag zijn kandidatuur als Democratisch kandidaat in.

Joe Biden geen kandidaat voor verkiezingen VS
Joe Biden geen kandidaat voor verkiezingen VS (Foto: ANP)