Tour 2016 gemaakt voor klimmers

De Tour de France zal in 2016 opnieuw voer zijn voor klimmers. Toch krijgen alle specialisten hun kansen, bleek dinsdag bij de presentatie van het parcours. De tijdrijders krijgen twee mogelijkheden om uit te blinken op in totaal 54 kilometer tegen de klok en ook de sprinters krijgen meer etappes die op hun maat zijn gemaakt.

Er zijn ongeveer zeven etappes die op papier voor de sprinters lijken, waaronder de eerste etappe die finisht in het legendarische Utah Beach (Normandië) . De eerste gele trui zal dus vermoedelijk naar een sprinter gaan. Anderzijds zullen de klimmers drie bergen meer te verduren krijgen dan in de afgelopen editie, die in Utrecht startte. Liefst 28 bergen zijn er opgenomen in het parcours, waaronder de Mont Ventoux waar de Tour voor de tiende keer aankomt.

Vier etappes eindigen met een zware beklimming. De Tour maakt gedurende de drie weken dat de koers duurt uitstapjes naar Spanje, Andorra en Zwitserland. De ronde begint in Mont-Saint-Michel en eindigt traditiegetrouw in Parijs. Er wordt tegen de klok in gereden, wat betekent dat de laatste week zich vooral afspeelt in de Alpen. Drie etappes zullen worden verreden in de omgeving van de Mont Blanc, de hoogste berg van de Alpen.

Centraal Massief

De vijfde etappe is al voer voor de klimmers, als door het Centraal Massief wordt gereden en er drie bergen op het menu staan. Na een week koersen worden dan de Pyreneeën aangedaan, met onder meer de Aspin, de Tourmalet, de Peyresourde en de Arcalis in het parcours. De Mont Ventoux is de finishplaats op de Franse nationale feestdag: 14 juli.

In de laatste week komen de klimmers opnieuw volledig aan bod. Liefst vier bergetappes volgen elkaar op, met op de een na laatste koersdag vier zware beklimmingen op een relatief kort parcours als slotspektakel. De Joux-Plane, een steile klim met een lastige afdaling, geldt als allerlaatste scherprechter.

De slotetappe voert zoals gebruikelijk naar Parijs, waar de huldigingen plaatsvinden. De Tour wordt gereden van 2 tot 24 juli.