Moordverdachte Leeuwarden is oud-tbs'er

Bij twee geweldsincidenten in Leeuwarden is maandag een vrouw om het leven gebracht en een andere vrouw zwaargewond geraakt. De verdachte, die zich zelf op het politiebureau meldde, is een 38-jarige voormalige tbs'er uit Leeuwarden, meldt het AD dinsdag.

De man meldde zich aan het eind van de middag op het politiebureau, enkele honderden meters bij de Oude Lune vandaan. Daar was hij rond 17.15 uur een vrouw van middelbare leeftijd te lijf gegaan. Hij sloeg haar met een fles talloze malen op het hoofd. De trauma­helikopter kwam ter plaatse, maar het medisch personeel kon haar niet meer redden. De vrouw overleed ter plaatse.

Drie kwartier eerder ging de verdachte door het lint op de Weaze, de rosse buurt in het centrum. Hij hing daar vaak rond. Hij liep in bordeel De Moulin Rouge naar boven en sneed na een worsteling een jonge Bulgaarse prostituee in de keel. Getuigen zagen hoe het slachtoffer met een verband om haar keel en van onder tot boven onder het bloed op een brancard in een ziekenauto werd geschoven. De verdachte was er toen al vandoor.

Het AD meldt dat er al langer over de 38-jarige man werd geklaagd. Ondernemers in de rosse buurt hadden de politie gevraagd om tegen de man op te treden. Hij gedroeg zich hinderlijk en stond te boek als een opgefokt figuur. Prostituees waren bang voor hem. De gewonde Bulgaarse prostituee is overigens buiten levensgevaar en was maandagavond laat alweer aanspreekbaar.