Oliereuzen roepen op tot klimaatakkoord

's Werelds grootste olie- en gasbedrijven steunen de pogingen om te komen tot een internationaal akkoord over de aanpak van klimaatverandering. Dat stellen de topmannen van tien energiereuzen, waaronder Shell, Total en BP, in een vrijdag gepubliceerde gezamenlijke verklaring.

Daarin beloven de bedrijven de komende jaren mee te werken aan een verdere verlaging van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Dit willen ze doen door hun eigen productieprocessen milieuvriendelijker te maken en door ervoor te zorgen dat olie en gas op een meer duurzame manier worden gebruikt. Verder wordt er geïnvesteerd in onderzoek, onder meer naar de mogelijkheden om het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen te vergroten.

De oliebedrijven spreken zich uit in de aanloop naar de internationale klimaatconferentie, die eind dit jaar in Parijs wordt gehouden. Ze benadrukken in de verklaring de milieuproblemen niet alleen te kunnen oplossen. "Elk deel van de maatschappij moet een toepasselijke bijdrage leveren."

Oliereuzen roepen op tot klimaatakkoord
Oliereuzen roepen op tot klimaatakkoord (Foto: ANP)