Migratie domineert EU-top

De migratieproblematiek blijft de gemoederen in Brussel bezighouden. Tijdens de top van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie donderdag in Brussel is dit het hoofdthema. Ook het mogelijke vertrek van Groot-Brittannië uit de EU (Brexit) komt ter sprake.

Ten eerste zal de Europese Commissie de EU-landen oproepen nu echt de eerder gedane beloftes voor steun en geld na te komen. Ook staan nog weinig landen te dringen om vluchtelingen uit Italië en Griekenland op te nemen en daar moet verandering in komen wil de verspreiding van vluchtelingen over Europa gaan werken.

Een ander belangrijk thema is de relatie met Turkije, dat zelf zucht onder grote aantallen vluchtelingen en een belangrijk doorreisland is voor migranten op weg naar Europa. De EU onderhandelt momenteel met Turkije over een gezamenlijk actieplan en de voortgang daarvan zal ook op de top worden besproken.

Britse wensen
De voorzitter van de top, EU-president Donald Tusk, wil ook van de gelegenheid gebruikmaken het te hebben over bestaande migratieregels in Europa, zonder dat dit direct eindconclusies moet opleveren. Ook de oprichting van een Europese grens- en kustwacht is onderwerp van debat. Daarnaast wordt gepraat over manieren om landen in Afrika en de Balkan waarvandaan ook economische migranten komen ervan te overtuigen hen weer op te nemen als asiel is geweigerd en ze worden teruggestuurd.

Omdat nog steeds niet precies duidelijk is wat de wensen zijn van de Britten, zal de discussie rond de Brexit zich vooral concentreren op de vraag hoe het nu verder moet met de gesprekken. De afgelopen maanden zijn er wel technische besprekingen geweest in achterkamertjes, maar nu het overleg binnenkort verplaatst naar het politieke niveau zijn afspraken nodig. "Zodat alle lidstaten zich betrokken voelen", klinkt het in Brussel.

Oorspronkelijk stonden er twee dagen gepland voor de ontmoeting tussen de regeringsleiders en staatshoofden, maar Tusk hoopt alle onderwerpen in één dag af te tikken.

Migratie domineert EU-top
Migratie domineert EU-top (Foto: ANP)