Ecclestone wil onafhankelijke motorenleverancier in F1

Met het verdwijnen van Renault als motorleverancier van Red Bull Racing en Toro Rosso is er geen onafhankelijke motorenleverancier meer in de Formule 1. Bernie Ecclestone zou dit graag anders zien om zo problemen van renstallen die zonder krachtbron zitten te voorkomen.

Red Bull heeft nul op het rekest gekregen van zowel Mercedes als Ferrari nadat het zelf wilde breken met Renault. Ecclestone is naar verluidt achter de schermen nog wel bezig om de breuk te lijmen, omdat Red Bull gedreigd heeft om naast het eigen raceteam ook Toro Rosso terug te trekken uit de sport.

Sky Sports vroeg Ecclestone of Mercedes en Ferrari te veel macht in de F1 hebben. "Tot op zekere hoogte is dat zo. Ook omdat de klantenteams zeer afhankelijk van ze zijn en zich naar deze fabrikanten moeten voegen. We hebben dus behoefte aan Cosworth, of een soortgelijk bedrijf. Dan kan iedereen die een team heeft gewoon een motor krijgen."

De Brit zegt dat er voor Red Bull Racing en Toro Rosso meer opties zijn dan iedereen denkt, te meer omdat volgens hem het nee van Mercedes en Ferrari ook een misschien kan zijn. "We zullen wel zien hoe het gaat aflopen. Ik denk niet dat de Formule 1 Red Bull hierom gaat verliezen. Natuurlijk, als Dietrich Mateschitz de lichten uit wil doen in Milton Keynes en Faenza, kan hij dat doen, maar ik denk niet dat hij het wil. Van binnen is hij een echte racer."

Ecclestone wil een ander reglement dan het huidige, zeker omdat ieder team voor 2017 al een nieuwe auto moet bouwen. Daarom moet er geluisterd worden naar de wensen van de fans. "Coureurs die het helemaal zelf doen, vanaf het moment dat de lichten doven tot het vallen van de vlag. Ik zag laatst foto's van vroeger, auto's die op de limiet gereden worden, zijwaarts, dat zie je tegenwoordig niet meer." De huidige turbomotoren mogen blijven mits ze beschikbaar voor iedereen, betaalbaar, meer vermogen en meer lawaai dan nu hebben.