Van Oostveen mist winnaarsmentaliteit bij Nederlandse voetballers

KNVB-directeur Bert van Oostveen mist een winnaarsmentaliteit bij Nederlandse voetballers. Hij vindt dat 'we' een voorbeeld moeten nemen aan Chili.

Volgens Van Oostveen doen Nederlandse talenten er beter aan om langer in de Eredivisie te blijven. ''Veel jonge voetballers vinden geld belangrijker dan sportief succes", zegt Van Oostveen in Metro. "Daarom vertrekken ze veel te vroeg naar het buitenland, waar ze vaak op de bank of in de subtop belanden."

"Op die manier mislukken er veel te veel Nederlandse talenten in het buitenland. Met de juiste sportmentaliteit kun je beter nog een paar jaar in de eredivisie blijven om schalen en bekers te winnen, zodat je daarna wél kunt slagen in het buitenland."

Die winnaarsmentaliteit ziet Van Oostveen wel terug in Zuid-Amerika. ''Neem alleen al Chili. Als ik die spelers het veld op zie komen, denk ik gelijk: zo, die zou ik niet tegen willen komen. Zij stralen een echte winnaarsmentaliteit uit. Nederlandse sporters hebben dat nu eenmaal minder. Vroeger hadden we Jan Wouters, Mark van Bommel en Nigel de Jong, nu hebben we een gat in de selectie.''