OVV: MH17 neergeschoten door Buk-raket

In dit bericht vind je de belangrijkste nieuwsberichten met betrekking tot vlucht MH17.  Het rapport is inmiddels gepubliceerd, deze kun je hier (Engels) vinden.

Het toestel van vlucht MH17 is op 17 juli vorig jaar neergeschoten door een Buk-raket. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) in haar langverwachte onderzoeksrapport naar de oorzaak van de ramp.

"De raket raakte de linkerkant van de cockpit", zei voorzitter Tjibbe Joustra, in een toelichting op het rapport. Daardoor brak de cockpit af van de romp.

Dit scenario werd al eerder naar voren gebracht. Het Openbaar Ministerie (OM) dat onderzoek doet naar de daders en verantwoordelijken voor het neerschieten van het toestel van Malaysia Airlines, meldde eerder dit ook als het meest waarschijnlijke scenario te zien. Het onderzoek van het OM is nog lang niet afgerond.

'Oekraïne had luchtruim moeten sluiten'
Er was voldoende aanleiding om het luchtruim boven het oosten van Oekraïne uit voorzorg te sluiten, "maar Oekraïne heeft dit niet gedaan". Dat zei Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Volgens Joustra vlogen op 17 juli, de dag van de ramp met MH17, 160 toestellen over het oosten van Oekraïne.

Hieronder staan de updates, de meest recente staat bovenaan.

Update 15:30
Oekraïne: neerhalen MH17 was terreurdaad
Het toestel van Malaysia Airlines is vorig jaar doelbewust neergeschoten, zei vice-premier Gennadi Zoebko van Oekraïne dinsdag tijdens een persconferentie in Kiev. Zoebko reageerde op bevindingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over rampvlucht MH17, die eerder op de dag werden gepresenteerd.

"Uit het onderzoek van Nederland komt naar voren dat het een terreurdaad is geweest", aldus Zoebko volgens persbureau Interfax-Ukraine. Ook zei de vicepremier dat de raket die het toestel neerhaalde vanuit rebellengebied is afgeschoten.

Update 15:28
VS: rapport MH17 belangrijke mijlpaal
De Verenigde Staten beschouwen het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over het neerhalen van vlucht MH17 als een "belangrijke mijlpaal" op de weg naar vervolging van de verantwoordelijken.

"De Verenigde Staten zullen alle pogingen om de verantwoordelijken te berechten volledig steunen", aldus het Witte Huis in een verklaring. "Onze inschatting is ongewijzigd: MH17 werd neergeschoten door een grond-luchtraket die werd afgevuurd vanuit gebied in Oost-Oekraïne dat door de separatisten werd gecontroleerd. De slachtoffers en hun nabestaanden blijven in onze gedachten en gebeden."

Update 14:42
'Zuurstofmaskers waarschijnlijk ongebruikt'

Toen het toestel van Malaysia Airlines in de lucht uiteenviel, kwamen de zuurstofmaskers voor de passagiers naar beneden, maar die zijn waarschijnlijk niet gebruikt. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport over de ramp met vlucht MH17 van vorig jaar.

Een van de passagiers was gevonden met een zuurstofmasker om de nek. De onderzoekers weten niet hoe het masker daar kwam. "Het blijft onduidelijk of de persoon het masker in een reflex zelf heeft opgedaan of dat het na het overlijden was gedaan door iemand op de grond", staat in het eindrapport.

Volgens de onderzoekers waren sommige inzittenden, onder wie de twee piloten en een purser, op slag dood. Anderen waren vrijwel meteen buiten bewustzijn. Het is niet na te gaan wie wanneer is overleden.

Toenmalig minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken had vorig jaar in het tv-programma Pauw gezegd dat een van de slachtoffers van MH17 was gevonden met een zuurstofkapje op. Op dat moment wisten de nabestaanden dat nog niet. Hij bood daarom excuses aan.

Update 14:41
Malaysia Airlines: duidelijkheid nabestaanden
 
Malaysia Airlines hoopt dat nabestaanden van de slachtoffers van rampvlucht MH17 duidelijkheid krijgen, nu de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) naar de oorzaak van de ramp zijn gepresenteerd. De maatschappij liet dat dinsdag weten. De Boeing 777 van Malaysia Airlines is volgens de OVV getroffen door een Buk-raket afgevuurd vanuit een gebied van 320 vierkante kilometer in Oost-Oekraïne.

De luchtvaartmaatschappij zegt het onderzoeksteam te bedanken voor de gedetailleerde en uitgebreide rapporten, "die veel inspanningen en middelen hebben gevergd". Ook de Nederlandse overheid wordt bedankt voor de steun.

Malaysia Airlines verzekert de nabestaanden medewerking te zullen blijven geven aan de autoriteiten en de nabestaanden te blijven steunen "totdat alle kwesties zijn afgehandeld".

Update 14:32
Ministeries en geheime diensten wisten niets
De Nederlandse ministeries en inlichtingendiensten hadden geen informatie die wees op een concrete dreiging tegen de burgerluchtvaart in Oost-Oekraïne. De Nederlandse overheid had daarom geen aanleiding om een waarschuwing af te geven aan luchtvaartmaatschappijen of hen actief te informeren.

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het dinsdag gepubliceerde over de ramp met vlucht MH17. 

Update 14:31
Rutte: lessen trekken uit OVV-rapport MH17
 
Nationaal en internationaal zijn lessen te trekken uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de ramp met de MH17 vorig jaar juli. Premier Mark Rutte zei dat dinsdag in een eerste reactie op het rapport.

Hij noemde kwesties als de veiligheid in het luchtruim en de communicatie over de passagierslijst meteen na het neerstorten van het toestel. Volgens de OVV is de informatieverstrekking over de passagiers van rampvlucht MH17 niet goed verlopen. Rutte zei dat hij zich die kritiek aantrekt en dat het kabinet er later uitgebreider op zal ingaan.

Update 14:30
Buk-raket MH17 uit oude serie raketten
De Buk-raket waarmee vlucht MH17 boven Oekraïne is neergeschoten, is uit een oude serie. Het gaat om de 9M38-serie, die in de Sovjettijd werd geproduceerd, blijkt uit het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).

Buk-maker Almaz-Antej noemde dinsdag ook de 9M38 tijdens een persconferentie over eigen onderzoek. De raket droeg volgens de OVV een kop van het type 9N314M. Alle andere scenario's zijn uitgesloten.

Volgens Almaz-Antej is de raket voor het laatst in 1986 door de Sovjet-Unie geproduceerd. Het Russische leger zegt in 2011 de laatste raketten van dat type te hebben ontmanteld. Onduidelijk is of Oekraïne nog beschikking heeft over de raketten, die een uiterste levensduur van 25 jaar hebben.

Update 14:13
'Fouten bij verstrekken passagiersinformatie'
Het verstrekken van informatie over de passagiers aan boord van ramptoestel MH17 is niet goed verlopen. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid werkten betrokken partijen langs elkaar heen. "De Nederlandse crisisorganisatie heeft niet goed gefunctioneerd en bij de betrokken overheidsorganisaties ontbrak het aan regie."

Dat staat in het eindrapport over de oorzaak van de crash met het toestel van Malaysia Airlines, op 17 juli vorig jaar. De onderzoeksraad keek onder meer naar waarom het twee tot vier dagen heeft geduurd na het bekendmaken van de eerste passagierslijst, voordat alle nabestaanden bevestiging kregen over de dood van hun dierbare(n). 

Update 14:05
De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft alle documentatie met betrekking tot het rapport gepubliceerd.

Update 13:57
OVV zegt weinig over precieze afvuurplek Buk
Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) geeft aan dat de Buk-raket waarmee vlucht MH17 is neergehaald is afgevuurd in een gebied in Oost-Oekraïne van 320 vierkante kilometer groot. Daarmee zegt de onderzoeksraad nog weinig over de precieze afvuurplek.

Uit het rapport van de OVV is daarom niet goed uit te maken of het gaat om gebied dat op 17 juli 2014 in handen was van de rebellen of de Oekraïense regeringstroepen.

De precieze plek vaststellen ligt buiten het mandaat van de OVV, aldus Joustra. De berekeningen door Rusland en andere onderzoekers van het gebied waar het projectiel is afgevuurd lopen uiteen. Om het te weten te komen is meer forensisch onderzoek nodig, zegt Joustra.

Update 13:53
Explosie Buk te horen op voicerecorder
De explosie van de Buk-raket was te horen op de cockpitvoicerecorder van vlucht MH17. Dat is een van de twee zwarte dozen, die gesprekken uit de cockpit opneemt. Een paar milliseconden voor de ondergang van het vliegtuig is een piek in het geluid te horen. Vier microfoons hebben die opgevangen. Daaruit is afgeleid dat de raket linksboven de cockpit is ontploft.

De locatie van de explosie komt overeen met schade aan de cockpit en met raketfragmenten die waren gevonden tussen de wrakstukken en in de lichamen van de piloten, zei Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dinsdag.

Update 13:50
'MH17 niet door ander toestel neergeschoten' 
Het toestel van Malaysia Airlines is niet door een ander toestel neergeschoten. Dat benadrukte voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dinsdag.

Ook is uitgesloten dat het toestel door een bom, een "meteoor" of technisch mankement is neergestort. De Russische autoriteiten schermden er sinds de ramp met vlucht MH17 mee dat dit de oorzaken van de ramp zouden kunnen zijn. De OVV weerspreekt dat nu.

Update 13:40
'Russen achter neerschieten MH17' 
Russische veiligheidsdiensten zaten achter het neerschieten van vlucht MH17 in juli vorig jaar. Dat heeft de Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek dinsdag, op de dag dat de Onderzoeksraad Voor Veiligheid zijn rapport publiceert, nogmaals gezegd.

"Persoonlijk twijfel ik er niet aan dat het een geplande actie was van Russische speciale diensten... Er is geen twijfel mogelijk dat dronken separatisten geen controle zouden hebben over een Buk-systeem", stelde de regeringsleider tijdens overleg in Kiev.

Volgens persbureau Interfax, dat zich baseert op Jatsenjoek, komt Oekraïne ook met eigen onderzoeksrapporten naar buiten. "Onze experts hebben ook tientallen studies uitgevoerd die ook openbaar gemaakt en aan de media gepresenteerd zullen worden", citeerde het de premier.

Vlucht MH17 neergeschoten door Buk-raket
Vlucht MH17 neergeschoten door Buk-raket (Foto: ANP)