Oud-SS'er Siert Bruins (94) de pijp uit

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Siert Bruins is dood. Hij was 94 jaar, overleed al op 28 september en de uitvaart heeft plaatsgevonden in besloten kring. Dat heeft zijn advocaat Klaus-Peter Kniffka dinsdagochtend laten weten na berichtgeving in Dagblad van het Noorden.

"Hij is van ouderdom overleden. Bruins was een van de laatste misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog die nog leefde en waarschijnlijk de laatste uit Nederland", aldus de Duitser Kniffka. Bij Bruins' uitvaart waren volgens hem weinig mensen. Over zijn persoonlijke contact met Bruins wil hij niet veel kwijt: "Ik was zijn advocaat dus ik heb hem zo goed mogelijk vertegenwoordigd."

Bruins, bekend als ,het beest van Appingedam' was de laatste Nederlandse oorlogsmisdadiger die nog op vrije voeten was.

Vorig jaar bepaalde de rechtbank in Duitsland in hoger beroep dat de oud-SS'er niet de cel in hoefde voor de moord op verzetsman Aldert Klaas Dijkema uit het Groningse dorp Oosterwijtwerd in september 1944. Het viel volgens de rechtbank in het Duitse Hagen niet meer te reconstrueren dat Bruins de verzetsman na een vooropgezet plan had doodgeschoten.

Oud-SS'er Siert Bruins (94) dood en begraven
Oud-SS'er Siert Bruins (94) dood en begraven (Foto: ANP)