Hipstergroep verward met terroristen

Hipsters zijn regelmatigheid het doelwit van negatieve reacties; bij een incident in Zweden heeft deze vijandigheid een opvallend voorlopig hoogtepunt bereikt. Een voorbijganger zag een bijeenkomst van hipsters aan voor een samenscholing van Islamitische Staat (IS), en informeerde prompt de autoriteiten.

De Zweedse hipster Andreas Fransson verzamelde met een aantal bebaarde mede-hipsters voor een fotoshoot in de buurt van de stad Jönköping, toen plots twee politieagenten op het toneel verschenen. Deze meldden dat een motorrijder de hipsters had gespot, en zich zorgen had gemaalkt dat het om een bijeenkomst van geradicaliseerde moslims zou gaan. Gelukkig was het misverstand snel uit de lucht, en gingen de agenten na eens goed gelachen te hebben onverrichter zake terug naar huis.

Fransson maakt deel uit van een hipsternetwerk genaamd "De Bebaarde Schurken", dat zich inzet in de strijd tegen onrechtvaardigheid, homofobie, racisme en onderdrukking - niet direct een missie waarmee je Islamitische Staat zou associëren. De verwarring is mogelijk ontstaan door het ontwerp van de vlag van dit netwerk, die inderdaad oppervlakkig wel iets wegheeft van de vlag van Islamitische Staat.

Het is niet de eerste keer dat baarden of associaties met Islamitische Staat leiden tot misverstanden. Een technische hogeschool in het Franse Castres genaamd "ISIS" zag een aantal van zijn materialen maandenlang geconfisceerd door de Canadese douane, om maar een voorbeeld te noemen. Ook Sikhs zijn de afgelopen jaren nogal eens het doelwit geweest van paranoia: Sikhs zien lichaamshaar als heilig, en laten daarom hun baarden weelderig groeien. Vliegtuigpassagiers en andere makkelijk gepaniekeerde omstanders kunnen dit echter als symbool van fundamentalistische islam zien, en aan de alarmbel trekken, met pijnlijke situaties tot gevolg. Een wijze les is om iets verder te kijken dan je neus lang is, zoals het hipsterincident maar weer eens aantoont.

Een baard: laten staan op eigen risico.