Angus Deaton krijgt Nobelprijs voor Economie

De Nobelprijs voor de Economie gaat dit jaar naar de Schot Angus Deaton. Dat maakte de Zweedse Koninklijke Academie voor de Wetenschappen maandag in Stockholm bekend.

De aan Princeton University verbonden micro-econoom krijgt de prijs voor zijn onderzoek op het gebied van "consumptie, armoede en welvaart", aldus het Nobelcomité. Deaton onderzocht welke invloed individuele keuzes van consumenten kunnen hebben voor economisch beleid om armoede te bestrijden. Hij onderzoekt bijvoorbeeld hoe (koop)gedrag verandert als een regering de belasting op voedsel verhoogt.

"Door individuele keuzes te verbinden met een groter economisch beleid, heeft zijn onderzoek daarbij de micro-, macro- én ontwikkelingseconomie blijvend veranderd", aldus het comité.

Prijs

De Nobelprijs voor de Economie behoort niet tot de 'klassieke' prijzen die grondlegger Alfred Nobel (1833-1896) had voorzien. De onderscheiding is een initiatief van de Zweedse centrale bank en wordt sinds 1969 uitgereikt. In dat jaar ging de prijs voor de enige keer naar een Nederlander: Jan Tinbergen.

Aan de prijs is een bedrag van 8 miljoen Zweedse kroon (860.000 euro) verbonden.

Angus Deaton krijgt Nobelprijs voor Economie
Angus Deaton krijgt Nobelprijs voor Economie (Foto: ANP)