Uitslag MotoGP Grand Prix van Japan

Dani Pedrosa heeft tijdens de Grand Prix van Japan zijn eerste overwinning van het jaar geboekt. De Spaanse Hondacoureur was vooral in de tweede helft van de race onverslaanbaar en reed op het ietwat natte circuit naar de overwinning. 

Wie de beste start kende was maar al te duidelijk: de Yamaha's van Jorge Lorenzo en Valentino Rossi. Marc Marquez had weer eens een moeizame start en leverde wat plekken in aan teamgenoot Pedrosa en de Ducati's van Andrea Dovizioso en Andrea Iannone. Al heel snel was de intentie van Lorenzo duidelijk en hij sloeg direct een gat naar de rest. Al na een paar ronden had de Spanjaard ruim drie seconden te pakken op Rossi en Dovizioso, terwijl Pedrosa daar al ruim achter reed.

Halverwege de race begon Pedrosa vergeleken met de rest goed op gang te komen en Dovizioso was het eerste slachtoffer. Pedrosa nam de derde plek over en opende de jacht op Rossi. De Hondacoureur maakte op zijn veel betere banden elke ronde meer tijd goed en negen ronden voor het einde was het gat naar Il Dottore gedicht en passeerde Pedrosa hem.

Ondertussen was de Spanjaard eveneens ruim sneller dan leider Lorenzo en het duurde dan ook niet lang voor ook de tweede Yamahacoureur eraan moest geloven. Pedrosa ging er relatief simpel voorbij, terwijl ook Rossi het gat naar zijn teamgenoot alsmaar sneller dicht kon rijden. Vijf ronden voor het einde leek de strijd tussen de twee overgebleven kampioenschapskandidaten los te barsten, maar Lorenzo maakte een fout op de natte baan en dus kreeg Rossi de tweede plek zonder slag of stoot in zijn schoot geworpen.

In de slotfase wijzigde vooraan niks meer, waarna Pedrosa voor het eerst sinds Tsjechië vorig jaar weer eens een race won. Rossi kwam als tweede over de streep en liep in de wereldtitelstrijd uit op Lorenzo, die de derde plek pakte.