EK ver weg voor Oranje na winst Turkije

De kans is bijzonder groot dat het Nederlands elftal volgend jaar ontbreekt op het EK in Frankrijk. Oranje moest zaterdagavond de derde plaats in groep A van de EK-kwalificatie weer afstaan aan Turkije. De ploeg van bondscoach Fatih Terim won in Praag met 2-0 van Tsjechië, door doelpunten in het laatste half uur van Selçuk Inan (strafschop) en Hakan Çalhanoglu.

Door die zege staan de Turken weer twee punten voor op Oranje, dat eerder op de avond met 2-1 won bij Kazachstan. Het Nederlands elftal kan zich alleen nog voor het EK kwalificeren als Turkije dinsdag in eigen land verliest van IJsland.

Oranje moet dinsdag in Amsterdam winnen van Tsjechië en hopen dat Turkije verliest. Bij een gelijkspel in Konya gaan de Turken ook door, omdat de onderlinge resultaten met het Nederlands elftal in hun voordeel zijn (1-1 en 3-0).

De ploeg van bondscoach Danny Blind hoopte met de winst in Astana op Kazachstan concurrent Turkije zwaar onder druk te zetten. De ploeg van Terim, vorige maand in Konya nog met 3-0 te sterk voor Oranje, trof in Praag de Tsjechen die al een EK-ticket op zak hebben. De Tsjechische bondscoach Pavel Vrba hield zijn gelouterde doelman Petr Cech op de bank, maar stuurde verder een volwaardig elftal het veld in. Tsjechië had lange tijd ook het beste van het spel, maar de thuisploeg verzuimde de kansen te benutten. Turkije dacht in de vijfde minuut even op voorsprong te komen toen Cenk Tosun scoorde, maar die treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Kort voor rust miste Josef Sural een grote kans om Tsjechië op voorsprong te koppen. Tot teleurstelling van de Nederlandse internationals, die in Astana ongetwijfeld de ontwikkelingen in Praag op de voet volgden, kwam Turkije na een uur op voorsprong via Selçuk Inan. Hij mocht aanleggen vanaf elf meter nadat Serdar Aziz aan zijn arm was getrokken. In de slotfase besliste Çalhanoglu de wedstrijd na een prachtige pass van aanvoerder Arda Turan. De Turken hebben dinsdag aan een gelijkspel genoeg om Oranje onder zich te houden en als nummer drie van de groep de play-offs in te gaan.

Turkije verdrijft Oranje weer van derde plek
Turkije verdrijft Oranje weer van derde plek (Foto: ANP)