Misschien toch nog een apocalyps

Zouden de doemdenkers die om de zoveel tijd roepen dat de aarde vergaat dan tóch een puntje hebben? Eigenlijk zou het afgelopen dinsdag, woensdag, donderdag al gebeuren, maar dat liep uit op een bittere teleurstelling. Er gebeurde niets. Maar er is hoop: volgens de NASA passeert er binnen nu en 48 uur een knoepert van een planetoïde de aarde. Als het gebeurt, dan gebeurt het snel.

Wellicht is het dus tijd om je bier op te maken, je -imaginaire- vriendin een bosje bloemen cadeau te doen en je huisdier een dikke smakkert te geven. Met een beetje mazzel hebben de wetenschappers een kleine misrekening gemaakt en klapt 86666 (2000 FL10) vandaag of morgen met een Jezusgang op de aarde.

In lange tijd is er niet zo'n enorm stuk rots in de buurt van ons kwetsbare planeetje in de buurt gekomen. De exacte maat is niet bekend, maar men gaat ervan uit dat de Planetoïde des Doods een doorsnede van tussen de 1,1 en 2,6 kilometer heeft. Daarmee is hij ongeveer vijftien keer groter dan de prutsrotsblokjes die normaal gesproken de aarde passeren.

Ter vergelijking: de meteoriet die in 1908 in Siberië een enorme klappert veroorzaakte (in een straal van 30 tot 40 kilometer waren alle bomen geknakt) had een diameter van een meter of vijftig.

Aan de andere kant had de meteoriet die (bijna) alle dinosaurussen heeft uitgeroeid, een diameter van minstens 10 kilometer.

Naar verluidt passeert de meteoriet de aarde op een afstand van enkele miljoenen kilometers. Niets om je zorgen over te maken dus, aldus de nerds van NASA. Daarentegen bestaan er mensen die twijfelen aan de berekeningen van de ruimtegenootschap. Eentje heeft zelfs een zwarte onderbroek aangetrokken als bewijs dat er wellicht een einde komt aan het leven op de blauwe planeet.