Onderzoek naar rol Nederland decembermoorden

Om meer te weten te komen over de rol van Nederland bij de decembermoorden in 1982 in Suriname, heeft het International Institute for Scientific Research (IISR) Nederland om medewerking gevraagd. Het instituut heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken inzage gevraagd in documenten die gaan over de contacten tussen Nederland en Suriname in de jaren tachtig.

Dit maakte Sandew Hira, directeur van IISR, woensdag tijdens een persconferentie in Paramaribo bekend. Het instituut doet onderzoek naar de decembermoorden in samenwerking met de universiteit van Suriname en het Nationaal Archief in het kader van de waarheidsvinding.

Hira is bezig met de voorbereiding voor een 'getuigenisgesprek' dat hij eind november met Desi Bouterse zal hebben. Bouterse, de huidige president van Suriname, is de hoofdverdachte van de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigt dat het verzoek in behandeling is genomen.

Amnestie
De informatie uit die periode is belangrijk omdat er veel geruchten zijn dat kolonel Hans Valk, leider van de Nederlandse militaire missie, in die tijd een rol zou hebben gespeeld Bouterse in het zadel te krijgen. De gezochte informatie ligt in archieven die officieel pas in 2060 open zullen gaan. Eerdere verzoeken de archieven te openen, zijn tot nu toe afgewezen.

Eind juli maakt Bouterse bekend dat hij mee wil werken aan de waarheidsvinding over de gebeurtenissen in 1982 en de periode ervoor en erna. Hira had hem hierom gevraagd. Hira is een broer van een van de mannen die in 1982 door het leger onder leiding van Bouterse zijn vermoord. Een rechtszaak over deze zaak ligt sinds 2012 stil nadat het Surinaamse parlement een wet aannam die de verdachten amnestie verleent.

Onderzoek naar rol Nederland decembermoorden
Onderzoek naar rol Nederland decembermoorden (Foto: ANP)