Wit-Rusland: wij hebben geen Russische vliegbasis nodig

Wit-Rusland heeft geen behoefte aan een Russische luchtmachtbasis. Dat zei president Alexander Loekasjenko woensdag, ondanks toenemende druk vanuit Moskou zo'n voorziening te vestigen in het buurland.

Loekasjenko zei dat de kwestie nooit met Rusland is besproken, maar vorige maand gaf president Vladimir Poetin zijn regering opdracht zo'n deal voor te bereiden, meldde de BBC. Afgelopen zondag hielden honderden Wit-Russische activisten nog een demonstratie in de hoofdstad Minsk tegen het Russische plan.

Wit-Rusland is de belangrijkste bondgenoot van Rusland en is lid van een door Moskou geleide economische unie. "We hebben momenteel geen basis nodig", citeerden Wit-Russische media Loekasjenko. "Ik hoor kreten van de oppositie over de vestiging van een Russische luchtmachtbasis. Ik weet er niets van."

Eigen piloten
"Wij hebben onze eigen uitstekende piloten. Waarom zou ik vliegtuigen en piloten van andere landen toelaten", voegde Loekasjenko eraan toe.

Moskou heeft al een radarstation in Wit-Rusland, dat grenst aan drie NAVO-landen en aan Oekraïne, waar de regering heeft gevochten met pro-Russische separatisten. Ondanks zijn loyaliteit aan Rusland, is Loekasjenko grotendeels neutraal gebleven in het conflict in Oekraïne.

Autoritaire staat
Loekasjenko, ooit omschreven als Europa's laatste dictator, liet ook doorschemeren de relaties met de Europese Unie te willen verbeteren. Zijn opmerkingen liepen vooruit op de presidentsverkiezingen komende zondag, die hij vrijwel zeker gaat winnen. Loekasjenko is aan de macht sinds 1994. Beschuldigingen van de oppositie en het Westen dat hij Wit-Rusland heeft veranderd in een autoritaire staat, werpt hij verre van zich.

Rusland heeft zich publiekelijk nog niet uitgelaten over de opmerkingen van Loekasjenko.

Wit-Rusland: Russische vliegbasis niet nodig
Wit-Rusland: wij hebben geen Russische vliegbasis nodig (Foto: ANP)