Merkel: Dublin-regels zijn achterhaald

Het Dublin-akkoord, waarin is opgenomen dat het land waar een vluchtelingen de EU binnenkomt, ook verantwoordelijk is voor de afhandeling van de asielprocedure, is achterhaald. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel woensdag tijdens een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg.

"Het was toen goed bedacht, maar nu, in de huidige omstandigheden, blijkt het verouderd", zei Merkel. Europa heeft al maanden te maken met grote groepen vluchtelingen die aankomen in onder meer Griekenland en Italië. Maar de aantallen zijn zo groot, dat deze landen grote moeite hebben om de vluchtelingen op te vangen, te registreren en hun aanvraag af te handelen.

Merkel riep dan ook op tot een systeem gebaseerd op eerlijkheid en solidariteit. Zij pleitte voor de eerlijke verdeling van vluchtelingen over heel Europa. Juist in deze crisis is er "meer Europa nodig, niet minder", aldus Merkel.

Historisch

Zij noemde de vluchtelingenproblematiek een "uitdaging van historische proporties". "We hebben cohesie en moed nodig die Europa altijd toonde toen het er echt toe deed", zei zij. Frankrijk en Duitsland zijn bereid de handen in een te slaan, maar deze uitdaging kan niet door twee landen worden opgelost.

Merkel deed een oproep om vluchtelingen als mensen te zien, niet als een anonieme massa. "Niemand verlaat zomaar zijn land." Ook onderstreepte ze dat die vluchtelingen die blijven in Europa, moeten integreren en de taal moeten leren.

Zij noemde ook dat Europa moet proberen om de toevlucht van vluchtelingen tot een halt te roepen en probeert de oorzaken van de crisis te bestrijden.

Merkel: Dublin-regels zijn achterhaald
Merkel: Dublin-regels zijn achterhaald (Foto: ANP)